Шоу се наставља – Кање Вест узима гласове демократама

© AP Photo / Michael WykeКање Вест
Кање Вест - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико би се заиста кандидовао за председника САД, репер и музички продуцент Кање Вест могао би да прикупи подршку за своју кандидатуру, али и да помогне републиканцима и председнику Доналду Трампу јер би део црначких гласова одузео демократама, сматра истраживач Института за европске студије Александар Гајић.

Вест је намеру да ће се кандидовати на председничким изборима у САД објавио на амерички Дан независности, 4. јула на Твитеру и одмах је изазвао буру коментара.

Кање Вест би помогао републиканцима

Познати репер би могао да прикупи довољну подршку за кандидатуру зато што је популаран, посебно међу младима, има новца, а ожењен је познатом ријалити звездом Ким Кардашијан.

„Он сигурно може да прикупи подршку и направи кампању за прикупљање средстава да може да се кандидује за председника. У Америци смо увек имали, поред два главна кандидата и неке кандидате мањих странака. Било је случајева, као што је био Мајкл Дукакис или неки други кандидати који су били милионери, па су финансирали своју кампању“, подсећа Гајић. 

Међутим, додаје наш саговорник, иако за личност која је медијски експонирана и богата није проблем да се кандидује, остаје питање је колики је њен реални домет.

„У Америци, рецимо, имамо Зелену странку, која деценијама кандидује Ралфа Надера, који узима одређени проценат гласова, обично еколошки свесног и либералнијег бирачког тела. У случају Зелених, демократе су биле више на губитку него републиканци. Овде имамо занимљиву ситуацију да се Кање Вест, и не само он, у задњих пет година експонирао као противник дубоке државе и био отворено протрамповски настројен“, објашњава Гајић.

Вестова објава је изненађење јер су сви мислили да ће он бити једна од личности која ће подржати Доналда Трампа, међутим, ако, како наш саговорник каже, реално сагледамо ствари, у ситуацији у којој се Америка ове године нашла (епидемија коронавируса, расне тензије, протести и нереди), његова кандидатура је републиканцима значајнија из опортуних разлога.

Репер може да утиче на прерасподелу гласова

Својом подршком као јавна личност, Вест не може Трампу да донесе толико гласова колико може да одузме демократском кандидату Џоу Бајдену, тврди Гајић. У случају да се Вест кандидује, црнци би имали свог кандидата, који је популаран и потиче из исте средине из које су они потекли.

„У принципу, Вест може да освоји одређени број гласова. То, наравно, није довољно да освоји електорске гласове, али може да доведе до тога да гласови буду прерасподељени тако да то у крајњем резултату нашкоди Бајденовом покушају да деведесет одсто афроамеричке популације гласа за демократског кандидата“, сматра Гајић.

Традиција дужа од једног века

Манир да се изборна кампања претвара у шоу у САД је деветнаестовековна традиција, а сам шоу постао је битан елемент политичке кампање и презентације, додаје наш саговорник. У шоу спада и укључивање јавних личности из света индустрије забаве, чија подршка утиче на опредељивање бирача, објашњава Гајић.

„То је константа у америчкој политици и америчкој демократији дужа од једног века. Она је почела и пре ХХ века, само је са масовним медијима дошла до максималног изражаја и послужила је као узорни модел и оквир. Тај се вид партиципације у демократским процесима и изборима из Америке проширио и а друге земље које су усвојиле модел парламентарне демократије“, наводи Гајић.

У Америци, такав облик политичког активизма не само да је дошао до највећег изражаја, већ су јавне личности почеле да се кандидују и на политичке функције. Роналд Реган  најпознатији је случај, који је из света шоу бизниса који је изабран за председника САД.

Гајић наводи и пример певача најпознатије америчке панк групе Дед Кенедис, Џела Биафре, који се 1979. кандидовао за градоначелника Сан Франциска и, на изненађење свих заузео треће место. На тај начин, Биафра је подигао своју и популарност своје групе, али је и показао да један политички аутсајдер из света популарне подкултуре може да направи значајан резултат у официјелној политици.

Познати рвач Џеси Вентура појавио се на америчкој политичкој сцени као заговорник конзервативних вредности осамдесетих година прошлог века, да би деведесетих, прво постао градоначелник Бруклин парка у Минесоти, а потом и гувернер Минесоте.

Није само Роналд Реган био једини глумац који је обављао дужност гувернера Калифорније – то је био и Арнолд Шварценегер, а своје политичке амбиције својевремено су најављивали и глумци Ворен Бити и Вил Смит. Као један од могућих демократских кандидата на изборима против Доналда Трампа пре неколико година је помињана и позната водитељка Опра Винфри.

Политички активизам није стран ни Клинту Иствуду и Чаку Норису, који заступају републиканска уверења, док је много више оних јавних личности који заступају либералну опцију. Тако су Мерил Стрип и Роберт де Ниро били активно укључени у председничку кампању Хилари Клинтон против Доналда Трампа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала