Лавров прекорио Америку: Обузети су жељом да обуздају све осим своје земље

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако Пентагон за свој главни задатак сматра обуздавање Русије и Кине, то значи да се таквом филозофијом води актуелна администрација Сједињених Америчких Држава — обузети су жељом да обуздају све осим своје земље, сматра руски министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Према речима Лаврова, „тужно је“ ако шеф Пентагона заиста то мисли, јер постоји веровање да су војници далеко опрезнији од политичара у ситуацијама које могу довести до сукоба.

„Сама филозофија указује на то да се Американци припремају за сукоб са било којом земљом која покуша да брани своје интересе. То је лоше. Лоше за саму Америку“, рекао је Лавров на прес-конференцији након преговора са министрима спољних послова тројке Афричког савеза.

Показатељ тога може бити то што, на пример, у дијалогу са Москвом покушавају да уклоне из употребе термин „стратешка стабилност“ и да га замене термином „стратешко ривалство“, прецизирао је Лавров.

Шеф руске дипломатије није искључио могућност да такав приступ може бити и покушај скретања пажње америчког становништва са унутрашњих проблема, а на ситуацију утиче и предизборна кампања.

Лавров је нагласио да је Русија заинтересована за развој нормалног дијалога са свим земљама, укључујући и САД.

Он је додао да би Москва желела да „свака држава на овој планети постави за свој главни циљ осигуравање стратешке стабилности засноване на равнотежи интереса свих држава, укључујући и водеће силе света, а не обуздавање било кога“.

Раније је шеф Пентагона Марк Еспер поднео извештај о првој години свог мандата, рекавши да је Америка успешно обуздавала „агресивну активност“ Русије и Кине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала