Председник заразио новинаре

© REUTERS / Adriano MachadoБразилски председник Жаир Болсонаро
Бразилски председник Жаир Болсонаро - Sputnik Србија
Пратите нас
Бразилска асоцијација новинара планира да тужи председника Жаира Болсонара јер је подвргао њихове колеге опасности да се заразе короном. Наиме, тест је показао да је Болсонаро позитиван на вирус и чим је сазнао резултате, сазвао је малу прес конференцију. Новинаре је скупио испред председничког дворца и уживо у програму им саопштио резултате теста.

Како се може видети на фотографијама, председник не стоји иза пулта, удаљеност од репортера мања је од метар и по. Болсонаро носи маску, али на крају обраћања је скида како би се осмехнуо камерама. 

Директор асоцијације Паоло Жеронимо де Соуза изјавио је да је „председник нарушио режим изолације који су установили лекари” тиме што је позвао новинаре. Према његовим речима, Болсонаро је овим чином „наставио своју криминалну делатност и подвргао опасности животе других људи.” 

Новинари оптужују шефа највеће латиноамеричке државе за кршење два члана кривичног закона. За једну од њих – „ширење инфективних болести” – предвиђена казна је четири године затвора. 

Да ситуација буде апсурднија, новинари, који су учествовали на овој прес-конференцији, мораће у карантин због блиског контакта са зараженим. 

Болсонаро је за бразилски Си-Ен-Ен изјавио да је прве симптоме короне осетио у понедељак и да је одмах почео да узима хидроксихлорокин – лек у који бразилски вожд верује не мање него његов колега Трамп, упркос упозорењима лекара. 

Позитиван тест на корону стигао је у уторак, а председник је рекао да се од хидроксихлорокина већ осећа боље – „значи да лек функционише”. Шездесетпетогодишњи ултрадесничар и овом приликом није показао забринутост, изјавивши да је болест опасна само за старије људе. Од самог почетка пандемије Болсонаро негира озбиљност вируса. Данас се Бразил налази на другом месту у свету и по броју жртава (66,8 хиљада) и по броју оболелих (1,67 милиона), одмах после Америке. 

Болсонаро се разболео после прославе Дана независности, 4. јула, у резиденцији америчког амбасадора у Бразилу, Тода Чапмана, на којој је присуствовао са групом својих министара. 

Наравно, и на овом слављу нико није носио маску, а после вести о болести председника, амбасадор и његова супруга принуђени су да остану у карантину.  

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала