Помпео позива свет да казни Русију и Кину: „Помажу Асаду да изгладни на смрт сопствени народ“

© AP Photo / Markus SchreiberАмерички државни секретар Мајк Помпео
Амерички државни секретар Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је свет да казни Русију и Кину због улагања вета у Савету безбедности УН кад је реч о хуманитарним аспектима у Сирији. Како каже, оне злоупотребљавају своје право вета у СБ, како би подржале стратегију Асадовог режима - изгладњивање на смрт сопственог народа.

Русија и Кина у среду су уложиле вето на нацрт резолуције Савета безбедности УН, који су предложиле Белгија и Немачка. Нацрт предвиђа продужење рада два погранична прелаза на граници Сирије и Турске за доставу хуманитарне помоћи УН-a. Остали чланови Савета безбедности гласали су за. Према речима сталног представника Русије у СБ УН Василија Небензје, Русија ће предложити свој нацрт резолуције, који предвиђа један погранични прелаз за испоруку помоћи на граници Сирије и Турске – „Баб ал Хава“.

 „Акције режима (сиријског председника Башара) Асада, Русије и Кине за смањење приступа лековима од виталног значаја и храни погоршавају и без тога ужасну ситуацију у Сирији. Тек јуче су Русија и Кина поново уложиле вето на акције Савета безбедности УН, које би омогућиле да се подржи хуманитарни приступ људима који су у очају у Сирији. Током последњих неколико месеци те две земље су више пута злоупотребљавале своје право вета у СБ, како би подржале стратегију Асадовог режима - изгладњивање на смрт сопственог народа“, изјавио је Помпео на конференцији за новинаре.

Помпео је додао да Русија и Кина очигледно рачунају на то да неће платити ништа за своје поступке у Савету безбедности.

„Оне (Русија и Кина) мисле да ће им партнерство са Асадовим режимом донети политичке и економске користи, које превазилазе било коју цену, савест и моралне обавезе. Наша је дужност, а такође и одговорних земаља у свету, да повећамо цену за њих, да документујемо како такве одлуке утичу на људе и искористимо тај пример да подсетимо свет кога подржавају та два режима“, рекао је он.

Механизам помоћи у Сирији

Режим поједностављене испоруке хуманитарне и медицинске помоћи у Сирију из суседних држава, првенствено преко границе са Турском, преко линије фронта и пограничних прелаза, на снази је од јула 2014. године. Тај механизам се сваке године продужава. У оквиру њега, хуманитарне институције УН и њихови партнери имали су право да користе маршруте преко линије сукоба и пограничне прелазе Баб ел Салам, Баб ел Хава, Ел Јарубија и Ел Рамта.

Официри Центра за помирење зараћених страна у Сирији деле руску хуманитарну помоћ у избегличком кампу Рас ел Басит у сиријској провинцији Латакија - Sputnik Србија
Русија спровела 2.420 хуманитарних акција у Сирији од почетка регулисања ситуације

Почетком јануара Савет безбедности УН усвојио је резолуцију Белгије и Немачке о продужењу механизма на пола године, а број прелаза на границама смањен је са четири на два. Према мишљењу руске стране, нема потребе за још два погранична прелаза, јер се ситуација на терену променила – сиријске власти ставиле су под контролу територије које су раније држали терористи и у могућности су да тамо саме достављају хуманитарну помоћ. Смањење броја пограничних прелаза не одговара западним партнерима у СБ УН.

У јуну су Немачка и Белгија предложиле нови нацрт резолуције којим се предлаже да се на годину дана продужи рад прелаза Баб ел Салам и Баб ел Хава на граници са Турском.

У првобитној верзији резолуције аутори су предлагали да се с обзиром на пандемију вируса корона поново дозволи хуманитарним агенцијама УН и њиховим партнерима да као изузетак користе погранични прелаз Ел Јарубија до јануара 2021. године. Међутим, аутори резолуције касније су одустали од тог прелаза.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала