Посланик Думе: Украјинци раскинули договор а сами га нису ни поштовали

© Sputnik / Александр Натрускин / Уђи у базу фотографијаПосланик Думе: Украјинци раскинули договор а сами га нису ни поштовали
Посланик Думе: Украјинци раскинули договор а сами га нису ни поштовали - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Думе Руслан Баљбек коментарисао је одлуку Украјине да раскине Меморандум са Русијом о борби против тероризма указујући да је Кијев раскинуо договор који сам није поштовао.

Влада Украјине раскинула је меморандум о сарадњи са Русијом у сфери борбе против тероризма, а иницијатор је била Служба безбедности Украјине.

Како се објашњава, та одлука ће „омогућити да се формирају додатне правне и политичке основе за заштиту националних интереса Украјине у условима оружане агресије Русије и повећања ауторитета Украјине“.

Балбек каже да Украјина није сарађивала са Русијом у борби против тероризма од 2014. године.

„Управо је обрнуто: уз сагласност Кијева на Крим су се убацивале диверзионе групе које су чак успеле да поткопају неке елементе инфраструктуре. Руске специјалне службе су већину тих диверзаната привеле, али сама чињеница да су наоружани људи продрли на нашу територију  говори о томе  да се украјинска држава придружила терористичким структурама. Тако да су раскинули Меморандум који сами нису поштовали. Нама је свеједно“, оценио је Балбек, посланик с Крима.

Меморандум о сарадњи у борби против тероризма

Москва и Кијев потписале су меморандум о сарадњи у борби против тероризма у јулу 2012. године на Јалти. Меморандум се сваке године аутоматски продужава, „уколико ниједна страна писаним путем не обавести другу најмање 90 дана пре истека дејства меморандума о намери да га раскине“.

Раније је Украјина једнострано раскинула низ споразума с Русијом и Заједницом независних држава (ЗНД). Споразум о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине истекао је 1. априла 2019. године.

Врховна рада Украјине је у јануару 2015. године усвојила изјаву у којој се Русија назива „земљом-агресором“. Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у унутрашња питања Украјине.

Русија то негира и такве оптужбе назива неприхватљивим. Из Москве су више пута изјављивали да Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала