Предлог новог закона у Русији: За нарушавање територијалног интегритета казна до 10 година затвора

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПленарное заседание Госдумы РФ
Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Србија
Пратите нас
Нацрти закона о забрани отуђења територије Русије послати су на разматрање Влади и Врховном суду, након чега ће бити унесени у Државну думу. За нарушавање територијалног интегритета Русије предвиђа се казна затвора до десет година, саопштио је шеф комитета руске Државне думе за устројство и законодавство Павел Крашеников.

Први пакет нацрта закона за реализацију измена у Уставу Русије биће унет у Државну думу 8. јула, рекао је Крашеников.

Циљ предлога је да се обезбеди „чврст“ амандман о заштити територијалног интегритета Русије. Закон би могао да буде усвојен до краја јула.

„Устав предвиђа директну забрану отуђења дела територије Русије или реализације других акција, које су усмерене на нарушавање територијалног интегритета. Предлаже се да се Кривични законик допуни новим чланом 280.2 ‘Нарушавање територијалног интегритета Руске Федерације’. За кршење се предвиђа казна затвора од шест до десет година“, рекао је Крашеников.

Како је додао, посланици Државне думе су израдили три нацрта који предвиђају измене, између осталог, у Кривичном законику, Кривично-процесном законику и Законику Русије о административним прекршајима.

Јавни апели против територијалног интегритета земље кажњаваће се новчаном казном до 300.000 рубаља (око 3.500 евра). Ако је изречена први пут, онда ће новчана казна за физичка лица износити од 30 до 60 хиљада рубаља, за званичнике од 60 до 100 хиљада рубаља, а за правна лица од 200 до 300 хиљада. За поновна кршења следи казна до 400 хиљада рубаља или лишавање слободе до четири године.

Повећање новчане казне предвиђа се у случају да су јавни апели изнети у медијима, на интернету или уз коришћење других информационо-телекомуникационих и електронских мрежа.

Државној думи је на разматрање предат и нацрт закона о изједначавању отуђења територије Русије са екстремистичким активностима.

Раније је први заменик председника Комитета Државне думе за одбрану Андреј Краснов изјавио да је уношење амандмана о територијалном интегритету у Главни закон неопходно, јер становнике Русије забрињава питање припадности ланца Курилских острва, Калињинграда и Крима Русији.

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о уношењу амандмана у Устав земље који је подржало две трећине руских бирача

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала