Протести у Бугарској: Демонстранти траже оставку председника

© AFP 2023 / JULIA LAZAROVAПредседник Бугарске Румен Радев
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија
Пратите нас
Грађани Бугарске траже оставку председника земље Румена Радева, јавила је Бугарска национална телевизија. Незадовољни председниковом администрацијом, грађани се већ више од два месеца окупљају на демонстрацијама у близини његове резиденције.

Према речима једног од демонстраната, председник дели друштво уместо да га уједињује.

„Он ствара за себе пи-ар као да је лидер политичке странке. Ако се одлучио на такав пут, нека напусти председничку институцију, скине имунитет и преузме одговорност, као и сви други лидери“, рекао је он.

„Сада не желимо да организујемо протесте, јер смо и даље у ванредном стању и поштујемо мере. Сада није дозвољено да се окупља велики број људи, па стога поштујемо мере“, рекао је демонстрант.

Незадовољство грађана изазивају и саопштења тужилаштва о преписци Румена Радева са бизнисменом против кога се води истрага у оквиру случаја о трговини утицајем.

Подсећамо, раније је објављено да је предузетник Пламен Бобоков разговарао са саветником председника Пламеном Узуновом и унапређивао на место амбасадора људе који су га интересовали. Касније се сазнало да је о именовању за амбасадора Нигерије Бобоков разговарао и са самим председником. У одговору на објаве тужиоца, Радев је изразио огорчење што је тужилаштво пристрасно и објављује само саопштења Бобокова без његових личних одговора.

Бојко Борисов - Sputnik Србија
Премијер Бугарске позван на саслушање

У вези са објавама, демонстранти су позвали шефа државе да се одрекне имунитета како би могла да се започне истрага о његовој преписци са Бобоковом.

„Независна институција коју он представља, као што видимо, повезана је са интересима бизниса. На тај начин она постаје зависна“, истакао је демонстрант.

На транспарентима демонстраната могу се видети натписи: „Радев = Решетников=Русија“ и „Радев – председник подземља“.

У јесен 2019. године председник покрета „Русофили“ Николај Малинов оптужен је за шпијунажу у корист Русије. Како је навела истрага, Малинов је контактирао са бившим агентом спољнообавештајне службе и бившим директором Руског института за стратешка истраживања Леонидом Решетњиковом, због чега је Русу забрањен улазак у Бугарску. Након оптужбе Малинова Радев је рекао да очекује од истраге непобитне доказе о оптужбама за шпијунажу како не би било сумњи да су бугарске институције искоришћене у „инсценираном унутрашњем политичком сценарију“.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала