Путин и Си телефоном о јачању сарадње Русије и Кине

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, разговарали су телефоном о жељи за активним јачањем билатералне сарадње двеју земаља. Лидери су изразили чврсту узајамну подршку заштити суверенитета, недопустивости спољног уплитања у унутрашње ствари и обезбеђивању поштовања норми међународног права, саопштила је прес-служба Кремља.
„Кинеска страна спремна је да спроводи уску координацију и сарадњу са Русијом у УН и многим другим мултилатералним форматима, да штити принцип мултилатерализма, супротстави се хегемонији и политици једностраних акција, а такође и да заједно (са Русијом) брани међународну правду“, истакао је кинески председник.

Лидери Русије и Кине испољили су интерес за даљом тесном координацијом напора на међународној сцени, пре свега у оквиру Савета безбедности УН, а такође у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и БРИКС-а.

„(Председници су) истакли жељу да се и даље активно повећава економска сарадња ослањајући се на велике пројекте у областима снабдевања угљоводоником, мирним атомима, цивиле авиоиндустрије, научно-техничке иновативне сарадње“, наведено је у саопштењу.

Централна телевизија Кине пренела је да је кинески лидер током разговора с Путином рекао да је у условима када се савремена међународна ситуација брзо мења – тесна стратешка сарадња Русије и Кине крајње неопходна.

Председник Кине такође је честитао руском лидеру на успешном гласању о изменама Устава, истакавши да је тај корак од великог значаја за јачање руске државности.

Он се осврнуо и на узајамну помоћ и подршку коју су Русија и Кина пружале једна другој за време пандемије, рекавши да су на тај начин две земље испуниле руско-кинеске односе новим стратешким садржајем. Додао је и да Москва и Пекинг треба да јачају сарадњу у области високих технологија, развоја вакцине и лекова, као и биолошке безбедности.

Телефонски разговор иницирала је кинеска страна.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала