Америка жели да наметне трку у наоружању, како би Русија и Кина банкротирале

© REUTERS / Lucy NicholsonТестирање балистичке ракете у војној бази у Калифорнији
Тестирање балистичке ракете у војној бази у Калифорнији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америка покушава да наметне Кини и Русији трку о наоружању да би их довела до банкрота, и паралелено с тим користи санкције и покушава да ослаби режим изнутра, фокусирајући се на опозицију.

Овако експерт Центра за истраживање проблема безбедности Руске академије наука Константин Блохин види учестале позиве Сједињених Држава Кини да се придружи трилатералним преговорима о продужењу Новог СТАРТ-а, водећег уговора о нуклеарном оружју између Русије и САД-а који истиче у фебруару 2021.

Америка жели да наметне трку у наоружању

Управо зато, како каже, не верује да ће САД на неки начин изаћи у сусрет кинеском услову да се прикључе преговорима, а који подразумева да Американци смање број својих ракета на кинески ниво.

„САД се за то неће определити. Напротив. Америка све те споразуме доживљава као нешто што спутава њихове могућности у свету и жели да се одвоји од Кине и Русије. Зато је тешко да је та варијанта могућа“, категоричан је Блохин.

Сједињене Државе, додаје, смишљено формирају информациони бекграунд како би учинили Кину одговорном за непродужавање Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3), баш као што су Русију учиниле одговорном у случају Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и Споразума о отвореном небу.  

Американци добро знају став Пекинга који не учествује у мултилатералним споразумима јер је свестан да постоји диспропорција у војном потенцијалу Кине, САД и Русије. На Русију и САД отпада 90 одсто целокупног нуклеарног наоружања. Они једноставно трагају за неким ко ће бити кривац за све, како би Кину, а можда и Русију учинили кривим за крах тог споразума. Америчка елита смишљено слаби контролу над наоружањем и наноси ударце стратешкој стабилности. И СТАРТ 3- је практично последњи корак, после њиховог изласка из Споразума о ограничавању система противракетне одбране, Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и Споразума о отвореном небу“, сматра Блохин.

Генерал у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума за Спутњик каже да позивањем Пекинга да се укључи у преговоре Америка жели да добије контролу над војним ефективама Кине.

„Америка не жели да, уколико до тога не дође, остане само на споразуму са Русијом. Зато верујем да уколико Кина не буде увучена у преговоре о Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања, до продужења споразума СТАРТ-3 неће доћи. Излазак САД из досадашњих споразума о контроли ракетних пројектила кратког и средњег домета и јесте био увод у ове преговоре наредне године“, оцењује Ковач.

Нови споразум потребан свету

Он верује да би по мир у свету свакако било добро да дође до новог споразума, као и да у те преговоре уђе и Кина, јер је неспорно да ће она, имајући у виду њен привредни развој, постати велики војни конкурент и власних стратешких пројектила.

„Два до сада позната играча на светској сцени, САД са НАТО пактом и некадашњи Совјетски Савез, односно данашња Русија остали су и даље водећи актери који поседују нуклеарно оружје, стратешке пројектиле различите намене и различитих борбених платформи. Међутим, међународне околности су се промениле и временом се појавио нови играч. Наравно, Кина није такав војни џин какав су ове две државе, али јесте привредни џин који има све претпоставке и контролу над војним технологијама потребним за производњу стратешких пројектила офанзивне намене и производњу савремених борбених платформи на копну, на води и под водом. Отуд и очекивања САД да укључи у та ограничења и Кину“, оцењује Ковач.

Да ли ће Америкаци прихватити кинеске услове

Он међутим услов Кине – да се САД сведу на постојеће кинеске нуклеарне потенцијале, који су око двадесет пута мањи од америчких, не види као озбиљно сагледавање ситуације.

„То је неизводљиво из више разлога. Откуд Америка да уништава толико пројектила и технологије која је изузетно скупа и да се истовремено враћа на позицију одакле би се поново морали такмичити са једном тако великом привредном силом у узлету као што је Кина. Али, у питању је игра највећих стратешких играча на светској сцени и могуће је да ће доћи до обостраних уступака. Оно што је сигурно је да будућност тих преговора и споразума зависи пре свега од резултата избора у Америци и наредне власти која тамо буде конституисана“, примећује Митар Ковач.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала