Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија

© Sputnik / Сенка МилошЕпископ Фотије, владика епархије Малави у Африци која је под управом Александријске патријаршије.
Епископ Фотије, владика епархије Малави у Африци која је под управом Александријске патријаршије. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Не бојте се! Будите уједињени са Христом и са вашим духовним вођом Амфилохијем. Он је веома снажан, то ће помоћи да Бог дâ решење. Будите уједињени и резултат ће доћи, поручује Србима у Црној Гори епископ Фотије, владика епархије Малави у далекој Африци, кога смо затекли у Грчкој, на Ситонији.

Верници се тискају у малој цркви манастира Светог Арсенија на Ситонији. Дошли су овде на недељну литургију, јер служи Фотије Хаџантонију, владика епархије која је под управом Александријске патријаршије. Њихов је, Грк са Атике, сваког лета долази да их исповеди и причести, иако га је мисија одвела на други крај света.

Видно уморан, исцрпљен после службе која је почела у пет ујутро и трајала готово пет сати, пристаје на разговор за Спутњик после две кључне речи — Црна Гора.

© Sputnik / Сенка МилошВладика Фотије зна сваког парохијанина на Халкидикију, долази сваког лета, да би их исповедио, причестио, али и понео њихове прилоге новим хришћанима у Африци.
Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија - Sputnik Србија
Владика Фотије зна сваког парохијанина на Халкидикију, долази сваког лета, да би их исповедио, причестио, али и понео њихове прилоге новим хришћанима у Африци.

Будите уједињени са Христом и Амфилохијем

Иако заокупљен мисијом ширења хришћанства, а пре свега прикупљањем новца за лекове и храну за народ у некадашњој британској колонији, владика најмлађе епархије Александријске патријаршије јако добро зна како изгледају молитвене реке људи у Црној Гори. Очи су му заиграле на помен тих слика.

„Ја се молим за те људе. Уз њих сам. Не плашите се — то желим да им поручим. Ако служите Христу, добри Бог има моћ да реши овај проблем, даће решење. Наилазите на озбиљне потешкоће, али оне нас гурају да се молимо, још срчаније. Будите уједињени у нашој православној вери и резултат ће доћи милошћу Божијом. Будите окупљени око свог духовног вође. Чини ми се да сам и срео владику Амфилохија. Духовни вођа мора да има комуникацију са Богом, мора да буде под молитвом, да буде човек молитве. Верујем да је он духовно веома снажан, да ће то помоћи, да ће и он примити Божију помоћ“, каже уз осмех владика Фотије и додаје да апсолутно не брине да ће се проблем са имовином Српске православне цркве у Црној Гори решити.

© Sputnik / ВикипедијаАлександријска патријаршија у Малавију има основне и једну велику средњу школу. Помаже сиромашној деци, организује часове веронауке за одрасле, помаже затвореницима, а доводи и лекаре волонтере из Грчке.
Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија - Sputnik Србија
Александријска патријаршија у Малавију има основне и једну велику средњу школу. Помаже сиромашној деци, организује часове веронауке за одрасле, помаже затвореницима, а доводи и лекаре волонтере из Грчке.

Православна мисија у Африци

Док се пробијамо кроз верни народ који је литургију пратио у порти, застаје да благослови сваког. Са сваким и прозбори коју, пита за здравље, јер владика Фотије по имену зна сваког парохијанина на Халкидикију. Овде долази сваког лета, да би их исповедио, причестио, али и понео њихове прилоге новим хришћанима у Африци.

Александријска патријаршија у сиромашном Малавију, који има око 20 милиона становника, има 20 храмова, а владика тренутно прикупља новац за изградњу велике цркве посвећене Христовом рођењу.

„Важно је да имамо храмове, али је још важније да те људе изведемо на пут спасења“, каже нам.

„Имамо вртиће, основне школе и једну велику средњу школу. Најважније су активности везане за сиромашну децу, помажемо им, дајемо храну и посебне часове. На тим часовима учимо их корисне ствари. То су мала, веома мала деца, стара су највише две или три године. Учимо их и молитве. Такође имамо веронауку за одрасле. Припремамо људе да приме свету тајну крштења, да постану верујући. Посећујемо оне који бораве у затворима, пружамо им духовну подршку, ту смо и због других потреба које имају. Доводимо лекаре из целе Грчке да помогну том народу, да их прегледају, дају лекове. То, наравно, раде потпуно бесплатно“, каже нам владика и додаје да је велики благослов служити у таквој мисији, позивати људе на пут спасења, припремати их за вечни живот.

© Sputnik / Сенка МилошИако је манастир Светог Арсенија пун братије, владика је сам послужио репортера Спутњика и његову породицу, јер ми смо потомци Светог Саве, а он је једини био достојан да понесе жезло Светог Саве Освећеног из његове чувене лавре у палестинској пустињи.
Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија - Sputnik Србија
Иако је манастир Светог Арсенија пун братије, владика је сам послужио репортера Спутњика и његову породицу, јер ми смо потомци Светог Саве, а он је једини био достојан да понесе жезло Светог Саве Освећеног из његове чувене лавре у палестинској пустињи.

Свети Сава Освећени и Свети Сава Српски

Пре него што је постао епископ, владика Фотије био је игуман манастира Светог Саве Освећеног у Александрији, који је и седиште патријаршије. Прича о том чудесном месту док нас смешта у салон његове друге куће на Ситонији. Иако је манастир Светог Арсенија пун братије, сâм послужује репортера Спутњика и његову породицу, јер ми смо потомци Светог Саве, а он је једини био достојан да понесе жезло Светог Саве Освећеног из његове чувене лавре у палестинској пустињи.

Више пута је боравио у тој светињи, зна да је Свети Сава српски даривао лавру Светог Саве Освећеног и из ње понео икону Пресвете Богородице Тројеручице, која се данас чува у Хиландару. Проналази још једну паралелу између два велика света места, којима су ходала два велика светитеља.

„У манастиру Светог Саве у пустињи тела монаха након што умру, њихови удови, руке и ноге нису хладни. Лако их је померати, лако их је обући. То је чудо Божије. Ово чудо дешава се још само на светој планини Атос. Када монаси умру, њихова тела остају топла.“

© Sputnik / Сенка МилошЕпископ Фотије, владика епархије Малави у Африци која је под управом Александријске патријаршије.
Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија - Sputnik Србија
Епископ Фотије, владика епархије Малави у Африци која је под управом Александријске патријаршије.
Уједињени у православљу имамо моћ

Разговарамо о прогону хришћана у Сирији, али и у Европи, на Косову и Метохији, поново се враћамо Црној Гори.

Овај скромни монах завидног образовања има врло једноставно објашњење за тренутне догађаје у хришћанском, а посебно православном свету. Свестан је да сви проблеми, како каже, долазе споља, али решење је код нас.

„Мислим да су главни разлог свих проблема — самољубље, егоизам. Ако су православни хришћани верни, добро је. Чим има превише самољубља, ту су и проблеми. Ако имамо скромне мисли, имамо и милост Божију, ако смо уједињени, имамо моћ, духовну моћ. А када говоримо о владама различитих земаља, оне немају духовни живот, неки људи у њима имају веру, али у овом времену, нажалост, то углавном нису духовни људи. Они уопште немају духовни живот и то је велики проблем док ђаво ради своје, ради на томе да нас раздвоји. Али Христос нас уједињује. Ако смо уједињени с њим, он ће све уредити како треба“, каже владика Фотије и ову реченицу још једном понавља као поруку верном народу у Црној Гори.

© Sputnik / Сенка МилошВладика Фотије са новинарком Спутњика Сенком Милош.
Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија - Sputnik Србија
Владика Фотије са новинарком Спутњика Сенком Милош.

Испраћа нас из манастира на узвишењу са кога пуца поглед на бескрајно плаветнило мора и неба. Поред његове духовне снаге и необичне скромности, репортеру Спутњика заувек ће у сећању остати и поздрав на растанку са епископом. Све нас је загрлио, као да смо какви рођаци, као да није можда будући наследник трона Александријске патријаршије.

На поглед изненађења само се осмехнуо и рекао; „Важно је да смо уједињени.“

© Sputnik / Сенка МилошМанастир Светог Арсенија на Ситонији.
Ексклузивно: Порука владике из Африке народу у Црној Гори — окупите се око митрополита Амфилохија - Sputnik Србија
Манастир Светог Арсенија на Ситонији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала