Немци оценили најмоћнији руски систем ПВО: Двадесет година испред западних пандана

© Фото : The Ministry of Defence of the Russian FederationСистем С-500 "Прометеј"
Систем С-500 Прометеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски систем за противваздушну одбрану С-500 „Прометеј“ је по својим техничким карактеристикама 15-20 година испред сличних западних система, пише немачки портал „Фокус“.
С-500 „Прометеј“ способан је да уништи сателите, хиперсоничне ракете и друге претње на небу и у свемиру, преноси портал. Такозвани „невидљиви“ авиони (направљени помоћу стелт технологије) такође ће бити лака мета за најновији руски систем, подсећа аутор чланка.

Како је рекао главни командант Ваздушно-космичких снага Русије Сергеј Суровикин, С-500 је прва генерација свемирског одбрамбеног система.

„С-500 може да уништи готово све постојеће и потенцијалне ваздушне мете у блиском свемиру и у атмосфери, стога је у стању да реши питања стратешке ракетне одбране. Осим тога, реч је о мобилном систему, што значи да се брзо може пребацити у било који угрожени правац“, рекао је директор Центра за анализу светске трговине оружјем Игор Коротченко, пише портал и претпоставља да би се систем могао уврстити у састав наоружања већ ове године.

Аутор чланка подсећа да су кинески експерти 2019. године претпоставили да ће С-500 бити један од најнапреднијих борбених система у Русији, а можда и у целом свету. Домет система је 600 километара, што наводи на претпоставку да се може користити и за заштиту од метеорита и других небеских тела.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала