Помпео: Иран развија ракетни програм да би цео свет држао као таоце

© AP Photo / Andrew HarnikДржавни секретар САД Мајк Помпео
Државни секретар САД Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Иран жели да се обезбеди интерконтиненталним балистичким ракетама како би „цео свет држао као таоце“, сматра амерички државни секретар Мајк Помпео.
„Они (Иранци) настављају да развијају свој ракетни програм којим се крши резолуција Савета безбедности Уједињених нација 2231. Из тог разлога сматрамо да је веома важно да се свет уједини како би се продужио ембарго на испоруку оружја (Техерану), који истиче за свега неколико месеци, средином октобра. Сматрамо да би то било трагично опасно за регион и да би стварало нестабилност на Блиском истоку“, рекао је он.

Помпео је изразио мишљење да Иран намерава да створи војни потенцијал, захваљујући којем ће моћи не само да уништи средства противваздухопловне одбране у региону, већ и да гранатира оближње територије.

Он је додао да је амерички свемирски програм повезан са војним развојем.

„Иранци, наравно, тврде да је програм мирнодопски и да је намењен за слање (у свемир) комерцијалних сателита. Али, мислим да је међународна заједница паметнија и да схвата да је тај програм дубоко повезан са њиховом жељом (Иранаца) да дођу у посед ракетног система све већег домета, како би могли читав свет да држе као таоце“, истакао је Помпео.

Мухамед Џавад Зариф - Sputnik Србија
Шеф иранске дипломатије поручио Америци: Нисте нас бацили на колена

Помпео је такође недавно изјавио да САД неће дозволити да руски и кинески авиони уђу у састав наоружања Ирана, јер би тиме, како је рекао, Европа и Азија могле да се нађу под нишаном Техерана.

С тим у вези, САД су крајем јуна предале Савету безбедности Уједињених нација нацрт резолуције о продужењу ембарга на оружје Ирану.

Ирански нуклеарни програм

Иран и „шесторка“ међународних преговарача постигли су у јулу 2015. године споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма. Вишемесечни преговори су се завршили усвајањем Заједничког свеобухватног плана дејстава, којим су Ирану потпуно укинуте економске и финансијске санкције Савета безбедности УН, САД и Европске уније.

Споразумом је предвиђено да ембарго на оружје за Иран буде укинут у року од пет година, а да испоруке оружја тој земљи буду могуће само уз дозволу Савета безбедности УН.

Првобитни споразум је нарушен у мају 2018. године, када су САД објавиле да једнострано иступају из њега и обновиле жестоке санкције против Ирана. Остале потписнице (Русија, Кина, Немачка, Француска и Велика Британија) сложиле су се да поштују услове о укидању ембарга на оружје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала