Злато из воде: како руски научници експлоатишу драгоцене метале са рударског отпада

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗлато је симбол моћи...
Злато је симбол моћи... - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници су развили технологију за експлоатацију злата и других вредних ресурса на местима ископавања минерала. Да бисте то учинили, довољно је да у пукотину земље спустите сорпциони модул од пластике са језгром од угља. Тако се потенцијално могу извадити десетине грама злата у сезони експлоатације сваког модула, тврде истраживачи.

Технологија је успешно тестирана у објектима Горнозаводског региона у Пермском крају.

Геолози са Пермског универзитета развили су једноставну технологију за експлоатацију злата из рударског отпада. То је саопштила прес служба универзитета. 

Напуштене рударске регије одавно су постале део пејзажа Пермског краја. Старост неких од њих достиже 250 година. Оне и даље „чувају“ на тоне племенитих метала, а подземне воде које теку у тим регијама и даље садрже злато. 

Сорпциони модули су једноставни уређаји који се састоје од перфорираног пластичног корпуса са језгром од активног угља. Када подземне воде пролазе кроз такве инсталације, металне честице се сакупљају у сорпционом језгру. На крају рада, добијени сорбент се извлачи и шаље на прераду за „експлоатацију“ злата и других корисних компоненти. 

„Предност ових технологија је могућност постављања одређеног броја модула на једном полигону, што повећава ефикасност експлоатације потребног ресурса. Током протеклих 250 година у Русији се нагомилало мноштво технолошких депонија са разним корисним компонентима које су погодне за извлачење“, рекао је шеф лабораторије на Институту за природне науке на Пермском универзитету Виталиј Брјухов. 

Предложена технологија је економична, ефикасна и не штети животној средини, истичу пермски научници. 

Сваки сорпциони модул има могућност да „произведе“ десетине грама племенитих метала годишње, тврде научници. Наравно, ниво експлоатације ће зависити од концентрације металних честица у „златним“ водама. Истовремено, цена једног модула заједно са инсталацијом износи само 10 хиљада рубаља (124 евра), саопштили су са универзитета. 

Сваки модул се може користити неколико година, повремено мењајући сорбент. Прва испитивања су обављена успешно у технолошким објектима Горнозаводског региона у Пермском крају у периоду 2019-2020. 

Из прес службе универзитета су саопштили да је нова технологија тренутно у процесу патентирања. У будућности је планирано ширење ове технологије и по другим местима у Русији. Следећи планови научника укључују развој индустријских филтера за експлоатацију драгоцених ресурса из рударског отпада. 

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала