Русија припремила нови нацрт резолуције о Сирији

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је припремила нови нацрт резолуције који предвиђа наставак употребе једног пограничног прелаза на турско-сиријској граници за испоруку хуманитарне помоћи у Сирију, написао је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на Твитеру.

Како је написао, Русија је припремила нови нацрт резолуције којим ће се омогућити испорука хуманитарне помоћи у Идлиб преко пограничног прелаза „Баб ел Хава“ на годину дана.

Према речима Пољанског, преко тог прелаза реализује се више од 85 одсто свих хуманитарних операција.

Он је истакао да се преостали део хуманитарних операција може преусмерити преко тог пограничног прелаза и преко линије фронта, узимајући у обзир промену ситуације „на терену“, односно смањење зоне деескалације за 30 одсто.

„Одбацујемо оптужбе појединих наших колега из СБ УН који оптужују Русију да је милионе људи на северозападу Сирије лишила хуманитарне помоћи УН-а. Ако наш нацрт резолуције буде прихваћен, испорука хуманитарне помоћи неће бити прекинута“, истакао је Пољански.

Према његовим речима, Русија упорно позива хуманитарне структуре УН и невладине организације да дају предност коришћењу механизма испоруке помоћи преко линије фронта, користећи и погранични прелаз „Баб ел Хава“ како би се помогло народу у Идлибу.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија
Русија одбила све дискусије о укидању права вета у Савету безбедности УН

„Признајемо да је неопходно коришћење пограничног механизма и истовремено наглашавамо потребу да све стране, као што су УН и влада Сирије, предузму напоре у циљу повећања испоруке хуманитарне помоћи преко линије фронта у свим деловима Сирије у складу са резолуцијом 46/182“, наводи се у коментару дипломате.

Како је истакао, Москва категорички одбацује тврдње да Русија жели да прекине испоруке хуманитарне помоћи сиријском становништву.

„Наш нацрт резолуције је најбољи доказ да су те оптужбе неосноване“, указао је Пољански.

Он је позвао западне партнере у СБ УН да подрже руски нацрт резолуције.

„Ако они блокирају наш компромисни предлог, сносиће одговорности за последице“, закључио је Пољански.

За испоруку хуманитарне помоћи у Сирију користе се два погранична прелаза на граници Сирије и Турске – „Баб ел Хава“ и „Баб ел Салам“. Предвиђено је да се користе до 10. јула ове године, а за даљу употребу Савет безбедности треба да усвоји резолуцију. Међутим по том питању је дошло до неслагања међу члановима СБ УН.

Блокирање резолуција о Сирији

Подсетимо, Русија и Кина у среду су уложиле вето на нацрт резолуције Савета безбедности УН, који су предложиле Белгија и Немачка. Нацрт предвиђа продужење рада два погранична прелаза на граници Сирије и Турске за доставу хуманитарне помоћи УН-a. Остали чланови Савета безбедности гласали су за.

Тим поводом, амерички државни секретар Мајк Помпео у среду је позвао свет да казни Русију и Кину јер, како каже, злоупотребљавају своје право вета у СБ, како би подржале стратегију Асадовог режима - изгладњивање на смрт сопственог народа.

Савет безбедности Уједињених нација у четвртак није подржао нацрт резолуције који је предложила Русија, а којим се предлаже да се остави само један погранични прелаз на сиријској граници за доставу хуманитарне помоћи, изјавио је председавајући Саветом, стални представник Немачке Кристоф Хојсген.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала