Америка се тресе, да ли се спрема ерупција супервулкана Јелоустоун?

© AP Photo / Julie Jacobson Супервулкан Јелоустон
Супервулкан Јелоустон - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавни земљотрес на северозападу САД-а био је толико јак да је популарна плажа уз језеро Стенли скоро потпуно потопљена, а последице се још појављују. Због тога се геолози питају да ли се спрема ерупција супервулкана Јелоустон.

Чини се да северозападна америчка држава Ајдахо није престала да се тресе откад је земљотрес јачине 6,5 степени прошао кроз планински ланац Совтут, североисточно од Боизија, 31. марта. То је био најјачи земљотрес који је погодио Ајдахо, према писању листа „Ајдахо стејстмен“, након оног на планини Бора Пик 1983. године, који је био јачине 6,9 степени.

Низ земљотреса у Ајдаху

Од овог последњег, подручје је доживело низ потреса, од којих су неки били јачине чак 4,8 степени по Рихтеровој скали. Последице су биле толико снажне да је популарна плажа уз језеро Стенли у Националном рекреационом подручју Совтут потонула у воду.

„Највероватнији узрок ’нестанка‘ улазне делте је комбинација преласка гасова у течно стање и сабијања засићених седимената, као и могуће клизање и касније ширење делте према дубљем делу језера“, изјавио је директор и државни геолог из геолошког завода Ајдахо Клаудио Берти раније, а потреси се настављају и поново подстичу интерес сеизмолога за регион.

Геолози су тренутно у потрази за траговима шта је тачно узроковало земљотрес у иначе мирном подручју - 16 миља северно од зоне деформације Совтута, испитују 64 километара дугу линију површинских деформитета, откривену пре скоро деценију, за коју се верује да је сеизмички неактивна.

© AFP 2023 / NICOLAS ASFOURIЗемљотрес у Ајдаху био је јачине 6,5 степени Рихтерове скале
Америка се тресе, да ли се спрема ерупција супервулкана Јелоустоун? - Sputnik Србија
Земљотрес у Ајдаху био је јачине 6,5 степени Рихтерове скале

Док неки научници сумњају да је зона деформитета Совтут заправо дужа него што се претпостављало, према магазину „Популар меканикс“, други сумњају да деформитети у потпуности искоришћавају отворе у земљиној кори и полако напредују према северу.

​Једна теорија сугерише да се енергија из зоне деформитета Совтут пренела на оближњу непознату зону деформитета, настављајући недавни низ земљотреса. Теорија има научне подлоге, јер према раду из 2009. године у часопису „Нејчер“, земљотреси који се јављају далеко од граница тектонске плоче могу заправо бити трајни удари од већих потреса из далеке прошлости.

Ерупција Јелоустоуна за 100.000 година

Упуштајући се у нове мисије за прикупљање потпуних сеизмичких података и анализу локалних узорака тла, истраживачи су спремни да користе ЛИДАР, врхунску технологију за процену удаљености осветљавањем мета ласерским светлом и мерењем рефлексије сензором за тражење знакова кретања у области.

Национални парк Јелоустон - Sputnik Србија
Буди се вулкан који може да побије пет милијарди људи (видео)

Иако је Ајдахо још увек у потресима, а држава се показала пуном површинских деформитета, то не значи да ће се Јелоустоун ускоро суочити са новом вулканском ерупцијом. Последња ерупција супервулкана Јелоустон била је пре 70.000 година, према америчком Геолошком заводу, а од тада је регистровано невероватних 10.000 потреса јачине 6 степени или више у западном делу земље, што је назнака да се ерупција супервулкана неће догодити у наше време.

Према америчком Геолошком заводу, Јелоустоун је имао три ерупције: пре 2,08, 1,3 и 0,631 милиона година, просечно око 725.000 година између великих токова лаве. Према томе, остаје још око 100.000 година, пише на веб сајту Геолошког завода.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала