Русија о МХ17: Оптужбе Холандије ─ нови ударац односима двеју земаља

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаИзвештај холандске комисије о узроцима пада авиона Боинг 777 на линији МХ17
Извештај холандске комисије о узроцима пада авиона Боинг 777 на линији МХ17 - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија доживљава обраћање Холандије Европском суду за људска права као још један ударац односима двеју земаља, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Хаг је у петак поднео тужбу Европском суду за људска права против Русије због „њене улоге“ у обарању малезијског путничког авиона на линији МХ17 изнад источне Украјине пре шест година.

Руске дипломате сматрају да ће та одлука само довести до даље политизације процеса и да ће отежати потрагу за истином.

„Хаг је од самог кренуо путем једностраног пребацивања кривице на Русију за пад авиона МХ17. Као што су показали догађаји током последњих шест година од те трагедије, Холандија није поступала у складу са резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 2166, већ искључиво у складу са антируском логиком, под чијим утицајем је и вођена како техничка, тако и кривична истрага“, истакла је Захарова.

Руско Министарство је подсетило да је истрага одбацила све доказе и стручне процене које су биле у супротности са унапред одабраним сценаријем.

С тим у вези, члан Одбора за међународне послове Државне думе Русије Антон Морозов назвао је оптужбе Холандије против Русије измишљеним и политизованим и без икакве правне перспективе.

Он је додао да Русије нема могућност да „чак чисто теоретски“ лансира ракете с територије Украјине.

Пад авиона МХ17

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе. 

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Раније је ова Међународна истражна група представила прелиминарне резултате истраге о паду авиона на лету МХ17 на истоку Украјине. Група тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен ракетним системом „Бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Истражна група сматра да је „Бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала