Аја Софија: Ердоганов изазов православљу

© Sputnik / СпутњикСпутњик интервју
Спутњик интервју - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Овај потез турског лидера наишао је на бројне осуде широм света.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом веку за време цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје. Одлуку о додели статуса музеја Светој Софији донео је бивши председник Турске Мустафа Кемал Ататурк 1934. године.

О разлозима Ердоганове одлуке да промени статус чувеног споменика светске културне баштине и својеврсног моста између хришћана и муслимана, као и о њеним последицама на цивилизацијско-културном и политичком нивоу, у емисији Спутњик интервју говорили су некадашњи амбасадор Србије у Ватикану, Турској и при Унеску, универзитетски професор др Дарко Танасковић и професор Филозофског факултета, историчар др Влада Станковић.

Емисија је на програму радија Студио Б у 21 сат. Аутор и водитељ је Сандра Черин.

Спутњик интервју: Дарко Танасковић, Влада Станковић

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала