Грци љути због новог закона о ограничењу јавних демонстрација

© REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDISПротест у Грчкој
Протест у Грчкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Усвајање закона којим се у Грчкој ограничавају јавне демонстрације извело је на улицу 10.000 људи у четрдесет градова те земље који су исказали свој протест због овакве одлуке. Полиција је у Атини употребила сузавац за разбијање демонстрација. Питање је да ли ће Грци убудуће уопште поштовати овај закон или ће он бити узрок нових тензија.

Како за Спутњик каже дописник грчке телевизије ЕРТ Никос Пелпас, у Грчкој до сада није било обавезно пријавити демонстрације али је нови закон, који је добио подршку 187 посланика, ригорознији.

„То је закон који су и друге владе, пре двадесет или година година најављивале и покушавале да уведу, међутим ниједна није смела да га донесе јер у грчком Уставу пише да је право на окупљање неприкосновено. Опозиција сматра да овај закон крши Устав па ће они вероватно преко Врховног суда покушати да овај закон постане неактиван, односно да се не примењује“, каже Пелпас.

Да ли ће Грци поштовати нови закон

Влада премијера Киријакоса Мицотакиса тврди да је закон донесен са намером да се спречи да мали протести ометању саобраћај и комерцијалне активности. Са друге стране критичари тврде да су планови да се процесуирају демонстранти који присуствују непријављеним демонстрацијама и да организатори протеста буду одговорни за штету насталу ако се скупови покажу насилним - правно проблематични.

Пелпас сумња да ће закон бити поштован од стране појединих грчких опозиционих партија.

„Рецимо, Комунистичка партија Грчке је рекла да они неће пријављивати њихове протесте и неће се придржавати закона. Вероватно ће зато када опет буде нека демонстрација бити неких проблема јер их углавном неће пријављивати“, оцењује саговорник Спутњика.

Вођа опозиције и бивши премијер Алексис Ципрас оптужио је владу да уводи мере како би омогућила оштрије реакције полиције јер се предвиђа да ће рецесија услед пандемије покренути велике протесте радника на јесен. „Плашите се онога што долази - реакције друштва, љутње друштва - и зато се припремате да нам донесете репресију“, рекао је Ципрас парламенту.

На питање да ли постоји могућност да се закон измени или повуче ако протести ескалирају, Никос Пелпас каже:

„Дешавало се да се неке одлуке пониште, али је то било ретко. Не верујем да је влада ишла на то да се изгласа овај закон, а да претходно није проверила да ли је то по Уставу, па не верујем да ће нешто од стране суда да промени по овом питању.“

Према пројекцијама Европске уније, очекује се да ће Грчка ове године претрпети велику рецесију због утицаја пандемије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала