Савет безбедности УН поново није усвојио руску резолуцију о Сирији

© Sputnik / Michael Alaeddin  / Уђи у базу фотографијаХуманитарни коридор у Алепу
Хуманитарни коридор у Алепу - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет безбедности УН није усвојио другу руску верзију резолуције о проширивању прекограничне помоћи Сирији преко једног контролног пункта на граници са Турском, изјавио је стални представник Немачке при УН Кристоф Хојсген као председавајући Савета безбедности у јулу.
„Четири гласа за, седам против, четири уздржана. Нацрт резолуције није усвојен, јер није добио довољан број гласова“, рекао је он.

Документ су подржали Русија, Кина, Вијетнам и Јужна Африка. Индонезија, Нигер, Сан Винсент и Гренадини и Тунис били су уздржани. Против су гласали Велика Британија, САД, Француска, Белгија, Немачка, Доминиканска Република и Естонија. Савет безбедности је 9. јула одлучивао о првој верзији руске резолуције, која такође није добила потребан број гласова.

Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија
Русија и Кина ставиле вето на немачку резолуцију о Сирији

Раније је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио да ће ажурирани руски документ „омогућити испоруку помоћи преко границе до сиријског Идлиба преко контролног пункта Баб ел Хава (на граници са Турском) током једне године“.

Пољански је истакао да се управо кроз овај прелаз 85 одсто помоћи испоручује региону, а облик испоруке преосталог дела може се променити, пошто је зона деескалације у последње време смањена за 30 одсто.

Москва објашњава потребу за постепеним смањивањем механизма промењеном ситуацијом на терену. Све више подручја у Сирији враћа се под контролу владе, па се помоћ може испоручивати унутар земље у координацији са Дамаском, како то предвиђа међународно хуманитарно право.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала