Црна Гора протерује свештенике, а Хрватска их прима: Епископ Јоаникије о прогону

© Sputnik / Небојша ПоповићВладика Јоаникије на молебану у саборном храму у Подгорици.
Владика Јоаникије на молебану у саборном храму у Подгорици. - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Црне Горе, коју ми волимо кроз Светог Петра Цетињског, кроз Светог Василија Острошког, кроз Његоша, кроз јунаке, кроз мученике, кроз подвижнике, данас гоне свештенике, а Хрватска их прима, рекао је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије у цркви Светог Архангела Михаила у Андријевици, где је водио петровданску литургију.

Епископ Јоаникије на тај начин указао је на пример једног од протераних свештеника, оца Стефана Миловановића.

„У нашој Епископији има 20-так свештеника који су на том списку за гоњење иако су пријављени сви, иако ниједног дана у Црној Гори нису били илегално, иако су дошли да врше и проповедају реч Божју, иако се у целом свету поштује да верска служба мора бити заштићена и да се верским службеницима не постављају границе, јер границе за вере не постоје у овом свету. У свакој уређеној држави, то се лако решава. Један наш прогнани свештеник, отац Сава са Трепче, већ је примљен у Хрватској, у српском манастиру Јасеновцу. Хрватска држава му даје одобрење да може служити и боравити колико хоће. Хрватска то чини, а Црна Гора прогони“, казао је епископ Јоаникије, који се запитао куда то води.

„Што је то тако, сви смо за то одговорни, и ми свештена лица, посебно ми владике, али и народ. Размислите мало о томе“, указао је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је истакао да „од Иродових времена до дана данашњег, ретко која власт је била добра“, „а ми хришћани треба да знамо коме се клањамо и да се везујемо за оно што је нетрулежно и непропадљиво“.

„Част, истина, правда и образ, то је оно што је вечито, али, нажалост, ко се обрука у овом свету и то је вечито“, казао је епископ Јоаникије, истичући да се и овај велики празник прославља у временима која су тешка за Цркву Божју.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала