Вучић и Хоти на видео-конференцији о Косову

Пратите нас
Дијалог Београда и Приштине на високом политичком нивоу настављен је након 20 месеци паузе видео-конференцијом у којој учествују председник Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Домаћин видео-конференције и главни посредник у дијалогу Београда и Приштине Жосеп Борељ поручује да је у питању наставак процеса у циљу постизања коначног свеобухватног и правнообавезујућег споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине који ће одговорити на сва отворена питања.

”Такав споразум је кључан за бољу будућност народа Косова и Србије, за њихову европску перспективу као и за стабилност и безбедност читавог региона. Све ово је такође кључно и за ЕУ”, изјавио је Борељ пред почетак видео-конференције.

У Бриселу су напомињали да је блокада дијалога, која је трајала од новембра 2018. године, када је Приштина увела таксе на робу из Централне Србије, неодржива и контрапродуктивна за обе стране.

Шеф дипломатије ЕУ каже да је Брисел свестан да нормализација односа и дијалог Београда и Приштине ”није лак процес”, али подвлачи ”хитност” рада на на миру и напретку ”у име заједничке будућности”.

Данашња видео-конференција одржава се уместо физичког састанка који је отказан у последњем тренутку због повлачења приштинске делегације.

ЕУ, као главни посредник у дијалогу, није објаснила због чега је дошло до ове промене, али је физички састанак у Бриселу на високом политичком нивоу заказан за 16. јули.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала