Споменик Стефану Немањи кочи завршетак Савског трга: Нови рок 15. новембар

© Фото : www.gradnja.rsПројекат Трга Стефана Немање у Београду
Пројекат Трга Стефана Немање у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Споменик Стефану Немањи и даље је "заробљен" у Русији због пандемије корона вируса, што кочи већину даљих радова на Савском тргу. Ово такође све више одлаже завршетак радова. Као нови рок за отварање будућег највећег јавног простора у престоници од 12.000 квадратних метара главни градски урбаниста Марко Стојчић истиче 15. новембар.

Иако је споменик утемељивачу средњовековне српске државе висине 23 метра изливен и завршен још у марту, а постоље било готово половином маја, његово трајно постављање на Савски трг мораће још да причека.

"Уколико се ситуација са короном смири, а надамо се да хоће у наредном периоду, конвој од седам камиона требало би да крене из Русије за 12 до 15 дана и да стигне у Београд почетком августа", нада се Стојчић. "Потом би следило његово монтирање, за које је потребно око месец дана, а након тога ће уследити поплочавање и уређење тог дела", рекао је он за Новости.

© Фото : www.gradnja.rsПројекат Трга Стефана Немање у Београду
Споменик Стефану Немањи кочи завршетак Савског трга: Нови рок 15. новембар - Sputnik Србија
Пројекат Трга Стефана Немање у Београду

Аутобуски и аутомобилски саобраћај из Карађорђеве ка Немањиној пуштен је средином маја, док ће из Савске ка Немањиној први аутомобили проћи за отприлике месец и по дана.

"Очекује се да ће улица која повезује Савску и Немањину бити проходна до 1. септембра", каже градски урбаниста.

"Извођач радова нас је замолио због технологије грађе да му дамо још мало времена, што смо и урадили. Битно је да се све одради квалитетно, како не би неколико деценија било потребно поново реконструисати улицу."

Поред монумента Стефану Немањи, устаљену динамику са почетка радова знатно је пореметила изградња нове канализационе црпне станице код биоскопа "Партизан". Сви колектори који су били повезани на бившу станицу биће повезани на нову, капацитета седам кубних метара у секунди. Надземни део постојеће црпне станице која се налази код болнице "Свети Сава" биће порушен, док ће подземни бити затрпан. У Савској улици постоји више колектора општег типа, који примају и употребљену и атмосферску воду, а који су димензија од 60 са 110 центиметара до 135 са 250 центиметара. Колектори из Савске улице прикупљају воду из блокова између улица Сарајевске и Савске, а колектор из Карађорђеве прикупља воду из правца Париске и Гаврила Принципа. Поплочавање је засада завршено у делу испред зграде бивше главне железничке станице, док је од око 300 нових стабала посађен тек незнатан број.

© www.gradnja.rsПоглед на Трг из "птичје перспективе"
Споменик Стефану Немањи кочи завршетак Савског трга: Нови рок 15. новембар - Sputnik Србија
Поглед на Трг из "птичје перспективе"

"Нема сврхе садити дрвеће у овом тренутку, већ ће се тај посао обавити у септембру", истиче Марко Стојчић. "Такође, и поплочавање доњег дела трга обавиће се по монтирању споменика Стефану Немањи. Што се тиче барака које се налазе у оквиру новог трга, један део је већ срушен, док ће у наредном периоду и остали нелегални објекти бити уклоњени. Тек тада ће будућа визура ове јавне површине бити комплетна."

Највећи трг у престоници простираће се на 12.000 квадратних метара, док ће чак пола површине бити покривено зеленилом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала