И приватне лабораторије могу да раде пи-си-ар тестове

© Sputnik / Павел Кононов / Уђи у базу фотографијаЛаборант анализира узорке на вирус корона КОВИД-19
Лаборант анализира узорке на вирус корона КОВИД-19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да приватне лабораторије у Србији тренутно раде само брзе тестове на ковид 19 и нагласила да држава нема ништа против да и они раде пи-си-ар тестове, уколико имају медицинске и безбедносне капацитете за то, али не да раде само тестирање, а да обрађивање пребацују државним.

Тако је Брнабићева одговорила на питање новинара због чега приватне лабораторије не раде ПЦР тестове.

„Што се тиче приватних лабораторија, ми смо им дозволили да раде брзе тестове, јер за то имају капацитет. Што се тиче ПЦР тестова, ја немам информације да то могу приватне лабораторије и да за то имају капацитете“, нагласила је Брнабићева.

Када је држава тражила да се приватне лабораторије у марту и априлу пријаве за ПЦР тестирање, нико од њих се није пријавио, рекла је премијерка, а само неколико њих је донирало опрему државним болницама за ПЦР тестирање, уз напомену да не могу сами да обрађују узорке.

Како је навела, јуче је поновила захтев да — уколико постоје приватне лабораторије које могу да обрађују ПЦР тестове — да се оне јаве, пренео је Танјуг.

„С тим немамо проблем. Али проблем имамо уколико они узимају узорке, а од државних институција чекају резултате. То би довело до већег загушења“, рекла је Брнабићева и поновила да уколико постоје приватне лабораторије које могу да обрађују ПЦР тестове, држава нема никакав проблем да изда дозволу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала