Рогозин: Америка намерава да формира „НАТО“ у свемиру

© NASA . NASAСвемирски брод кружи око Месеца - илустрација
Свемирски брод кружи око Месеца - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички програм о Месецу усмерен је на формирање својеврсног НАТО-а у космосу у коме ће Вашингтон играти водећу улогу. Русија се с тим не слаже и неће учествовати, рекао је директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
„Лет на Месец је сада за САД више политички пројекат. У томе видимо одступање наших америчких партнера од оних принципа сарадње и узајамне подршке, који су се развили током сарадње на Међународној свемирској станици. Они на свој програм не гледају као на међународни, него као на програм сличан НАТО-у. Постоји Америка, а сви остали би требало да помажу и плаћају. Искрено, нисмо заинтересовани за учешће у таквом пројекту“, рекао је Рогозин.

Он је додао да Русија и Кина намеравају да изграде на Месецу заједничку станицу и спремни су да позову Америку да учествује у њеном настанку.

„Не искључујем да ће тај пројекат бити отворен за све (који буду желели да се придруже), укључујући и Американце. Али иницијатива треба да потекне од Русије и Кине“, прецизирао је Рогозин.

Он је додао да је Русија усмерена на сарадњу и да су руски космонаути спремни да лете и на кинеским свемирским бродовима, а не само на америчким.

„Спремни смо да летимо и на америчким свемирским бродовима и на кинеским. Кинези су, вероватно, спремни да лете са нашим летелицама, Американци настављају да лете на 'Сојузу'. То је нормална сарадња, која увек треба да постоји када је реч о свемирским летовима са посадом“, рекао је Рогозин.
Раније је саопштено да Кина учествује у развоју руске супертешке ракете.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала