Русија позива Јерменију и Азербејџан на моментални прекид ватре

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је Баку и Јереван на моментални прекид ватре и да покажу суздржаност имајући у виду преузете обавезе, саопштено је из руског Министарства спољних послова. Руски министар огласио поводом најновијих сукоба на граници Јерменије и Азербејџана.

Како је саопштено, Лавров је одржао телефонске разговоре са колегама из Јеревана и Бакуа.

„Разговарано је о заоштравању ситуације на јерменско-азербејџанској граници. Сергеј Лавров је позвао стране на моментални прекид ватре, да покажу суздржаност имајући у виду преузете обавезе, као и предлоге представника Русије, САД и Француске као копредседавајућих Минском групом ОЕБС-а и личног представника актуелног председавајућег ОЕБС-ом“, наводи се у саопштењу на сајту МИП-а Русије.

Истиче се да ће Русија наставити да реализује своју посредничку мисију у контактима са Бакуом и Јереваном и у оквиру копредседавања у Минској групи ОЕБС-а (мултилатерална група основана 1992. године како би се подстакло мирно постизање решења између Јерменије и Азербејџана).

Поред тога, у саопштењу се наводи да руска страна истиче да је важно да све чланице Минске групе покажу одговоран приступ у процени тренутне ситуације и да избегавају изјаве и поступке који могу изазвати додатно повећање тензија.

Азербејџански војници гранатирали су раније јерменско упориште, a прес-служба азербејџанског Министарства одбране саопштила је да је ситуација на граници и даље напета.

Министарство одбране Азербејџана известило је у недељу о борбама на граници са Јерменијом, истакавши да има губитака на обе стране.

Сукоб између Азербејџана и Јерменије

Сукоб између Азербејџана и Јерменије почео је у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавио о изласку из Азербејџанске ССР. У септембру 1991. године у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Власти Азербејџана су током каснијег војног сукоба изгубиле контролу над Нагорно-Карабахом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала