Стижу нова оклопна возила: Српска војска јача борбену моћ /фото, видео/

© Фото : Министарство одбранеМинистарство одбране поручило нове „норе“, „лазаре“ и „милоше“
Министарство одбране поручило нове „норе“, „лазаре“ и „милоше“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Александар Вулин обишао је данас погоне фабрике „Борбени сложени системи“ у Великој Плани, а повод је недавно потписан оквирни споразум за опремање Војске Србије са оклопним борбеним возилима 8х8 „Лазар-3“ и самоходним топ-хаубицама 155 мм „Нора“ Б52 М15.

Вулин је, осим упознавања са степеном реализације уговора за опремање Војске Србије, упознат и са напретком на обуци радника из новоотворене фабрике за машинску обраду метала у склопу „Борбени сложени системи Д.О.О“ код Куршумлије.

Обука радника је на овладавању технологијама заваривања, који ће своја знања употребити на изради оклопних борбених возила 8х8 „Лазар-3“ и 4х4 „Милош“.

© Фото : Министарство одбранеОбука радника је на овладавању технологијама заваривања
Стижу нова оклопна возила: Српска војска јача борбену моћ /фото, видео/ - Sputnik Србија
Обука радника је на овладавању технологијама заваривања

Како је истакао министар Вулин, Министарство одбране и Војска Србије увек ће и на првом месту куповати оно што произведе наша одбрамбена индустрија.

„Улагање у домаће знање, у домаћу привреду се увек враћа, а када освојите технологију, то нико не може да вам узме, онда сте стварно слободни и самостални и не зависите ни од кога. Војска Србије је обезбедила одговарајућу количину ’Нора‘, а Министарство одбране је у складу са наређењима врховног команданта Александра Вучића обезбедило довољно новца за другу траншу ’Нора‘ Б52 155 милиметара“, рекао је Вулин.

Каже да ће наша војска са набавком нових „Нора“, „Милоша“ и „Лазара“ бити далеко јача него што је до сада и додао да се ми опремамо не само новим средствима, него и најсавременијим средствима.

„У веома кратком временском периоду изаћи ћемо пред грађане Србије и с новим ’Норама‘ и ’Милошима‘ и ’Лазарима‘ који ће ојачати борбену моћ наше војске, а самим тим омогућити и обезбедити да Србија буде слободна, самостална земља, која одлучује сама о себи“, истакао је Вулин.

Истиче да Србију у томе неће пореметити „никакви бесмислени протести“ и зауставити хулигани који пале Скупштину, нити било ко мисли да треба да одлучује о Србији, а не да Србија одлучује о самој себи.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић нагласио је да су данас обишли ток производње сложених борбених система који су уговорени за потребе Војске Србије.

© Фото : Министарство одбранеВулин обишао погоне фабрике „Борбени сложени системи“ у Великој Плани
Стижу нова оклопна возила: Српска војска јача борбену моћ /фото, видео/ - Sputnik Србија
Вулин обишао погоне фабрике „Борбени сложени системи“ у Великој Плани

Он је подсетио да је прошле године уговорен оквирни споразум са „Југоимпортом“ за производњу самоходних хаубица „Нора“, као и оквирни споразум за производњу борбених оклопних возила „Лазар“.

„Ове године уговорена је друга транша хаубица ’Нора‘ и видели смо како напредује производња главних металних позиција и цеви, које су суштина сваког артиљерског оруђа. Очекује се да се и трећа транша уговори током овог квартала и тиме би се прва фаза опремања Војске Србије овим самоходним оруђем завршила“, рекао је Милорадовић.

Додаје да када је реч о оклопном транспортеру „Лазар“, осим оквирног споразума, ове године испоручена је друга транша тих возила.

Њихов пријем, како је нагласио, завршен је у Војсци Србије, а у току је уговарање наредне транше.

© Фото : Министарство одбранеМинистарство одбране поручило нове „норе“, „лазаре“ и „милоше“
Стижу нова оклопна возила: Српска војска јача борбену моћ /фото, видео/ - Sputnik Србија
Министарство одбране поручило нове „норе“, „лазаре“ и „милоше“

„Очекује се да се до краја године уговори још једна транша, а то је већи оквирни споразум и његово ће трајање бити мало дуже. Сва унапређења која су у међувремену рађена на том систему, примењују се на онима који ће бити испоручени Војсци“, навео је Милорадовић.

У фабрици се, каже, изводи завршна монтажа борбеног оклопног возила 4x4 „Милош“ и приводи се крају завршно испитивање ради увођења у Војску Србије.

„Очекујемо да се тај процес заврши у року од месец дана и планира се уговарање првих серија возила ’Милош‘ током ове године“, нагласио је Милорадовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала