Тачи саслушан пред истражитељима у Хагу, наставак сутра

Пратите нас
Председник Косова Хашим Тачи шест сати је испитиван у Специјалном тужилаштву у Хагу, а наставак саслушања заказана је за уторак.

Тачи је изјавио да је данас чуо размену различитих техничких података између адвоката и тужилаца, „питања техничког карактера и почетна питања тужилаца о стварима у вези са ОВК, тако да ће наставити и сутра“, преноси РТС.

Хашим Тачи је око 13 часова ушао је у зграду Тужилаштва у Хагу како би одговарао на питања специјалног тужиоца. Позив је уследио након што је 24. јуна из Хага у Приштину стигао предлог оптужнице којом се Тачи и Kадри Весељи сумњиче за око 100 убистава.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Застава ОВК постављена испред зграде Хашког суда

После нешто више од две недеље пошто је обелодањен предлог оптужнице Специјализованог тужилаштва из априла, Хашим Тачи отпутовао је у Холандију. Испред суда у Хагу и симпатизери тзв. ОВK. Иако је јавност у јуну чекала чак пет дана на коментар председника привремених институција Kосова, данас је био расположенији за медије.

„Борио сам се за независно, слободно Kосово засновано на једнаким правима, мултиетничком друштву и владавини закона. Спреман сам да се суочим са новим изазовом и тријумфујем за свог сина, породицу, народ и своју државу. Нико не може прекрајати историју. Ово је цена за слободу. Верујем у мир, истину и правду“, рекао је Тачи по доласку у Хаг.

На истину се, чини се, чека још од извештаја Дика Мартија и касније истраге коју је водио Kлинт Вилијамсон. Прикупљени докази упућивали су на организовани прогон и злочине против Срба, Рома, али и Албанаца. За правнике у Приштини судски процес мора имати и политичке последице.

„Мислим да би председник Тачи требало да да оставку и да тамо не иде као председник јер ако имамо сумње и ако имамо оптужницу, она је подигнута против њега именом и презименом, а не за функцију коју он врши, не оптужнице против ОВK, имамо против неколико припадника ОВK“, сматра адвокат Тома Гаши.

Одлазак Хашима Тачија у Хаг дешава се дан после видео-разговора Александра Вучића и Авдулаха Хотија, и изасланика Уније, а пред наставак дијалога Београда и Приштине у четвртак у Бриселу. То би могло имати утицаја на мировни процес, јер тајминг између ова два састанка дефинитивно није случајан.

Везе Тачија и Најса

Уз вест да Тачи одлази у Хаг, одјекнула је и она да ће га бранити некадашњи хашки тужилац у процесу против Слободана Милошевића. Џефрија Најса и Тачија осим сарадње повезују и скандали.

Адвокат Тома Вишњић каже да је Најс истовремено био ангажован и као адвокат заједно са својом сарадницом из Хашког тужилаштва радио на биографији Тачија.

У том погледу је, истиче Вишњић, интересантно да је 2015. и 2016. године Најс фактурисао косовској влади негде око петсто хиљада евра за које се сазнало да нису платили.

„Тако је тај скандал и испливао када је Најс послао писмо влади и тражио да се његове услуге плате. Интересантно је да је у том тренутку Џефри Најс био ангажован односно нудио своје услуге и Влади Босне и Херцеговине у поступку ревизије који су они водили против Србије пред Међународним судом правде“, подсећа Вишњић.

Вишњић сматра да Тачију може да иде наруку то што је као тужилац у поступку против Милошевића, Најс имао приступ документима са више страна, укључујући и српску, косовску, међународну, а тицали су се напада тзв. ОВK на српску војску, полицију, цивиле.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала