Уместо 30, у аутобусу до Грчке путовало 90 путника, а онда је све кренуло по злу...

CC0 / Pixabay / Мост који повезује Евију са Пелопонезом
Мост који повезује Евију са Пелопонезом - Sputnik Србија
Пратите нас
У аутобусу којим су српски путници другог јула допутовали на Евију, а који су враћени из Грчке због тога што је један брачни пар био позитиван на вирус корона, уместо обећаних 30, било је скоро 90 путника. Није омогућена социјална дистанца, већ су само два места била слободна.

Ово за Спутњик сведочи једна од српских путница, Драгана Б, која је на овогодишњем летовању остала без четири искоришћена дана на мору.

Она је на Евију са супругом отпутовала  уз одређену дозу ризика, али како је здравствени радник, требао јој је одмор од свега, једнако као и припрема за предстојеће изазове које са собом носи пандемија.

Аутобусом путовало скоро 90 путника

Будући да годинама летују у Тунису, аранжман  су уплатили почетком године, али како тамо „рампа“ није подигнута, пружена им је опција заменског путовања, на шта су пристали. У агенцији им је речено  да ће у аутобусу бити само њихови путници, и да ће их бити око тридесеторо.

„Нормално је да је свако ко крене у ово време пандемије, спреман за свакакве непријатности. Не могу да кривим никога, на своју одговорност сам ишла, али када је дошао аутобус ми смо били шокирани зато што је у њему било скоро 90 људи“, указује она.

Како каже, поред путника агенције преко које су уплатили летовање, у аутобусу је било туриста  још две агенције, који такође нису знали да ће ићи заједно са другима, као и да ће дуж целе Србије бити „купљени“ нови путници, да би на крају према процени наше саговорнице само два седишта била слободна.

CC0 / Pixabay / У аутобусу за Евију уместо обећаних 30, путовало је скоро 90 путника
Уместо 30, у аутобусу до Грчке путовало 90 путника, а онда је све кренуло по злу... - Sputnik Србија
У аутобусу за Евију уместо обећаних 30, путовало је скоро 90 путника

На граници нико није тестиран

На грчкој граници нико од путника није тестиран на корона вирус. Штавише, нико није напустио аутобус, већ су само предати пасоши и ку-ар кодови. Међутим, неколико дана по боравку на острву, водич им је пренео да остану у својим собама јер се један од путника из њиховог аутобуса не осећа добро. Сутрадан су обавештени да је он позитиван на корона вирус и да ће у току дана стићи тимови из Атине како би сви путници били тестирани на ковид.

„Ми смо се осмог јула тестирали и тада су нам рекли да ће сутрадан да буду резултати, и да останемо за то време у карантину. То је већ други дан како смо били у собама. Сутрадан увече смо добили информацију да смо сви негативни, значи цела група, свих 87 људи. Тада је  градоначелник овог места рекао да смо сви сада слободни, да идемо на плажу и настављамо летовање. И сутрадан, то је већ био десети јул, ми смо сви отишли на плажу. Увече смо сазнали да ћемо сутрадан бити депортовани зато што у том Едипсосу живи углавном старија популација. Они су нас гледали као катастрофу, што ја разумем, можда бисмо и ми тако одреаговали. То је мало место, и они су се бунили када су нас пустили иако смо негативни. Ми смо за њих и даље били заразни“, сматра саговорница Спутњика.
© Sputnik / Бојана СтојадиновићНа граници са Грчком нико од српских путника није тестиран на корона вирус
Уместо 30, у аутобусу до Грчке путовало 90 путника, а онда је све кренуло по злу... - Sputnik Србија
На граници са Грчком нико од српских путника није тестиран на корона вирус

Повратак организован са четири грчка аутобуса

Повратак српских путника је према речима наше саговорнице организован у четири аутобуса до грчке границе, одакле их је даље у Србију превезао исти аутобус којим су допутовали на летовање. Путници позитивно тестирани на вирус, а који су имали блаже симптоме, враћени су посебним аутобусом, док је брачни пар са тежом сликом остао на лечењу у Грчкој.

„Мени је било најстрашније, не то што смо ишли под полицијском пратњом, него што када смо ушли на трајект нико нам није дао да изађемо из аутобуса“, објашњава Драгана и додаје да ипак није било већих непријатности, као и да се полиција и медицинско особље према њима понашало веома љубазно.

© REUTERS / Michalis KaragiannisТоком вожње трајектом, српским путницима није дозвољено да напусте аутобусе
Уместо 30, у аутобусу до Грчке путовало 90 путника, а онда је све кренуло по злу... - Sputnik Србија
Током вожње трајектом, српским путницима није дозвољено да напусте аутобусе

Српски путници допутовали „последњим возом“ и даље летују

Саговорница Спутњика похвалила је агенцију којом су шестог јула, „последњим возом“ за Грчку пре него што је уведена забрана уласка српских држављана, допутовали српски туристи којих је у аутобусу било двадесетак. Они су негативно тестирани на граници и њихов боравак на Евији се није довео у питање.

„Не кривим никога, није крив човек који је заражен, не кривим Грке који чувају своје здравље, али кривим агенцију која није испоштовала нас као путнике да путујемо нормално“, закључује Драгана и додаје да ће највероватније путници овог аутобуса уложити колективну тужбу против агенција које нису испоштовале адекватно путовање у ери пандемије корона вирусом.

Директор Јуте, Александар Сеничић објаснио је да се у случају „депортације“ српских држављана са овог острва ради о две групе туриста у којима је било по неколико заражених путника. Како је рекао, они су смештени у карантин, а сви остали су тестирани, и то негативно. Без обзира на то, Грци, односно градоначелник острва, су наложили да сви обавезно иду у карантин 14 дана зато што су били у истом простору са особама које су позитивне.

Путници су то одбили с обзиром на то да нису оболели. Због тога је локани кризни штаб острва наложио да наши путници морају да напусте острво ако не желе у карантин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала