Водоник – „звезда“ будућег европског енергетског система

Пратите нас
Европска комисија за свој „Зелени план“ разматра стратегију по којој би водоник био „звезда“ будућег европског енергетског система и начин да се смањи загађење животне средине и ублаже климатске промене. Идеја је да од 2025. до 2030. године државе-чланице ЕУ крену са енергетском транзицијом и да водоник буде део њихових енергетских система.

 

Идеја, наравно, није нова. У јануару 2017. године на Светском економском форуму у Давосу су представници водећих светских компанија за енергетику, транспорт и индустрију покренули глобалну иницијативу оснивањем коалиције Савета за водоник.

О томе колико је реално да водоник и гориве ћелије постану део будућег енергетског микса, докле се стигло са новим технологијама за производњу, складиштење и коришћење тог вида енергије, где се и како водоник уклапа у коришћење сада заступљених енергената, не само конвенционалних већ и обновљивих, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са стручњаком за сагоревање, горива и енергетске претвараче др Мирољубом Аџићем, професором емеритусом Машинског факултета Универзитета у Београду и потпредседником Академије инжењерских наука Србије.

Енергија Спутњика Мирољуб Аџић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала