Ако буде другог таласа, „лудачки експеримент“ је успео

Пратите нас
Истраживање од прошле седмице показало је да је 30 одсто Швеђана створило имунитет на вирус корона. Ако им и имунитет крда помогне као мера у сузбијању вируса током другог таласа, шведски приступ, који су многи оспоравали и критиковали, могао би се показати као делотворан.

Бројни стручњаци су шведски модел одбране од вируса, који се заснивао на имунитету крда, називали „лудачки експеримент“, пише „Индекс“. Швеђани нису уводили рестриктивне мере попут остатка света. И тако су они, док се већина света суочавала са животом у ванредним околностима, слободно излазили, дружили се...

Осим забране окупљања више од 50 људи, живот се у Шведској наставио као да епидемије нема. Деца млађа од 16 година ишла су у школу. Нико није носио маску.

Иако су многи то очекивали, катастрофа у Шведску никад није стигла. Као и у већини европских земаља, Шведска је врхунац у броју умрлих од ковида 19 достигла у првој половини априла, након чега је уследио стабилан пад. Такође, графикони који показују узроке смртности и бројеве оболелих, не разликују се од истих таквих графикона из других земаља Европе.

Али сада су се и циљеви других земаља у ЕУ променили, па више нигде није сврха потпуно затварање, већ превенција смрти по сваку цену. Нови Зеланд је засад успео да искорени вирус, али се због тога поздравио са својом највећом извозном индустријом — туризмом, која укључује десет одсто његове економије и 14 одсто укупне радне снаге, преноси даље „Индекс“ писање британског „Телеграфа“.

Изолован од остатка света, Нови Зеланд је сада затвореник који зависи од вакцине против вируса корона, а она се можда никада неће пронаћи. И у Аустралији у којој су мислили да су победили вирус, уследили су нови карантини и затварање милионске популације.

Вирус букти у САД, Израелу, Јужноафричкој Републици, Мексику...

Иако Шведску неће заобићи глобална рецесија која следи, ако вакцина против вируса корона крене да се производи до јесени, Швеђани ће бити безбрижни. Али то се неће догодити, а зима долази“, закључује се у тексту.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала