Дачић Дармановићу: Шта би рекао краљ Никола

© AP Photo / Roman PilipeyМинистар спољних послова Ивица Дачић
Министар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да црногорски министар спољних послова Срђа Дармановић наставља да вређа и напада Србију и председника Александра Вучића тиме што прича да Вучић жели да сруши власт у Црној Гори и да од ње направи српску државу.

У изјави Танјугу он је истовремено упитао шта би на такве ставове црногорских власти рекао последњи владар Црне Горе, краљ Никола Први Петровић.

„Ја никад нисам чуо Вучића да Црну Гору назива српском државом, али сам читао црногорског краља Николу који каже у октобру 1913. да су храбре војске двеју српских краљевина, Црне Горе и Србије, ослободиле српство на југоистоку Балкана, као и да се приступило разграничењу међу двема српским краљевинама. Па какав је онда краљ Никола српски националиста, што се њега не одрекнете?“, упитао је Дачић.

Он је истовремено поручио Дармановићу, који поново прети снагама НАТО-а, да је „мало НАТО и да је заборавио да позове и ОВК и муџахедине“, „традиционалне историјске савезнике црногорског народа“.

Дачић је додао да Дармановић у време док Црна Гора води поступак за отимање имовина и светиња Српске православне цркве (СПЦ) и у време док нема ниједног Србина у органима власти, он оптужује Србију, иако је, како каже, милион пута речено да Србију не интересује мешање у унутрашње ствари Црне Горе, већ само положај и права српског народа, што је „легитимно и у складу са свим међународним конвенцијама“.

„Чиме се то Вучић умешао у унутрашње ствари Црне Горе, на против, стално указује да проблеми треба да се решавају дијалогом црногорских власти са српским народом у Црног Гори и СПЦ. Каже Дармановић да Вучић жели да сруши власт у Црној Гори и да она постане српска држава“, рекао је Дачић.

Дармановић је у понедељак у интервјуу за црногорску телевизију Нова М рекао да Црна Гора није обновила своју независност да би била било чији сателит и да је „за жаљење“ то што ради Србија која се „меша у унутрашња питања Црне Горе“.

„Ово је трећи талас српског национализма под председником Вучићем. Који има јасне циљеве, а то је да се у Црној Гори промени Влада, с обзиром да следе избори, а на дужи рок да се Црна Гора претвори у чак, иако би била независна држава, пре свега у српску државу“, рекао је Дармановић.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала