Египат се спрема за рат са Турском — у Либији

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуско-египатске војне вежбе
Руско-египатске војне вежбе  - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска се опет приближава границама Египта, рекао је научни саговорник Института за источне студије Руске академије наука Михаил Рошчин.
„Ситуација у Либији постаје све напетија, јер је преговарачки процес зашао у ћорсокак. Да Турци нису увели свој контигент на територију Либије, да нису испоручивали оружје и милитанте, Египат не би морао да разматра опцију војног мешања у либијски конфликт“, рекао је Рошчин.

Према речима експерта, Египат није заинтересован да његов сусед буде под турском окупацијом.

„Зато је сад кључна борба за град Сирт, који се налази на граници Триполитана и Киринаике, где је базиран маршал Хафтар. Ако Турци успеју да заузму Сирт, отвориће им се пут ка Бенгазију. То знају у Египту, зато Каиро размишља да помогне Хафтару“, објашњава експерт.

Притом, односи Каира и Анкаре се могу озбиљно променити ако се египатска војска судари са турским војницима.

„Раније су две стране биле конкуренти у сфери туризма, а сада у сфери спољне политике. Међутим, за разлику од Турске, за Египат је ситуација у Либији питање националне безбедности због дужине копнене границе“, нагласио је експерт.

Осим тога, сукоб између Каира и Анкаре има историјски контекст.

„Турска види у Египту колонију Османске империје која је успела да се ослободи. Међутим, сада Турска поново прилази египатској граници: зато ситуација није оптимистична“, закључио је Рошчин.

Раније је либијски парламент дао одобрење Египту да се умеша у конфликт у Либији.

У Либији траје сукоб између Владе националног споразума Фајеза Сараџа, која контролише Триполи и територије на западу земље, и Либијске националне армије (ЛНА) под командом Халифе Хафтара, која сарађује са парламентом који заседа на истоку земље. Владу националног јединства подржава Турска, а ЛНА — Египат.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала