Ни Брисел више не игнорише реалност: Нема решења за Косово без Русије

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЈуришни авиони Су-25 на проби ваздушног дела Параде победе у Москви
Јуришни авиони Су-25 на проби ваздушног дела Параде победе у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Чињеница да је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов изнео у јавност да се срео са Мирославом Лајчаком, европским посредником у дијалогу Београда и Приштине, и да су теме разговора биле Балкан и Косово, показује да Брисел не може даље да игнорише Москву кад је у питању косовски процес.

То је за Спутњик изјавио каријерни дипломата Владислав Јовановић поводом сусрета Чижова и Лајчака после ког је Русија саопштила да је правни основ за решавање косовског питања Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

Јовановић, бивши министар иностраних послова у влади СР Југославије, напомиње да није пракса да се сваки састанак руских званичника са представницима ЕУ износи у јавност, већ се о томе обавештава само влада у Москви.

Брисел зна да нема решења за Косово без Русије

„Ово значи и да је Русија имала интерес да овај разговор изнесе јавно. То показује да је заинтригирана новим политичким и дипломатским налетом који Брисел и Вашингтон чине у последње време како би убрзали решавање питања Косова онако како га они виде. Такав приступ не одговара Русији, јер форсира интересе Запада и ставља Србију у неповољан и одбрамбени положај“, истиче Јовановић.  

Он верује да Русија жели да има прецизнија обавештења: Који је циљ обнављања преговора, која је тежина проблема који ће се решавати, којом ће се брзином то чинити…

„Русија подсећа да је незобилазна у решавању косовског питања, као стратешки партнер Србије, али пре свега као стална чланица СБ УН, органа који има последњу и најважнију реч у стављању тачке на решавање косовског питања. ЕУ је све то примила к знању, регистровала јавно, и самим састанком формално признала значај Русије у даљем решавању тог питања“, наглашава саговорник Спутњика.

Руски вето као „Дамоклов мач“

Јовановић истиче да сада „лебди у ваздуху“ и идеја о брзом решавању косовског питања:

„Сама та брзина је опомињућа, јер све што је брзо то је и кусо. То Србију излаже притисцима. Не знамо да ли та брзина значи да Трамп жели да се питање Косова бар у некој мери реши до нових председничких избора у Америци, или то значи да је питање Косова једна од форми такмичења Брисела и Вашингтона“, калкулише Јовановић.

Што се тиче става Русије, подсећа наш саговорник, он је познат - Резолуција 12 44 је правна основа за било које преговоре и резултат мора задовољити и базичне интересе Србије.

„Постоји „Дамоклов мач“ над читав овај преговачки процес, а то је право вета које Русија има у СБ, у случају да тај евентуални споразум или компромис не буде у духу и садржају Резолуције 12 44“, закључује Јовановић.   

Непобитна чињеница да је Резолуција 12 44 основ  

Зоран Миливојевић, дипломата у пензији каже да састанак Чижова и Лајчака није изненађење, јер је јасно да се статус Косова и Метохије не може решити без СБ УН нити без Резолуције 1244.

„Састанак је потврда тезе да овога пута ЕУ заиста жели да се то питање реши, и у том контексту потпуно је природно да се Лајчак састане са руским представником у ЕУ. Русија није активно учествовала у западним покушајима да се косовско питање реши преко колена. Међутим, сада је то питање дошло на дневни ред и сада је потпуно јасно да се без Русије ово питање не може решити“.

Миливојевић подсећа да Русија већ учествује у процесу јер подржава став Србије, консултује се са Београдом и у току је свих дешавања. 

„Ако на Западу постоји воља да се ово питање реши на начин који би одговарао интересима свих и у складу са међународним правом, сигурно да и контакти на релацији Брисел - Москва и Вашингтон – Москва морају да се врате на дневни ред. Другим речима, да Русија прати преговоре било директно или индиректно,“ објашњава саговорник Спутњика.

Састанак Чижова и Лајчака је, по речима нашег саговорника, потврда да Србија не одустаје  од става да неће признати Косово и да се ово питање може решити само на основу међународног права и Резолуције 12 44.

„Ово је и индикатор да су и у ЕУ схватили да се ствар не може решити онако како је воља неких западних центара моћи и на начин који не одговара ни интересима Србије али ни међународном праву“, наводи Миливојевић.

Међународна коференција са Русијом и САД

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић подсећа да је током посете министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији јасно речено да је ЕУ задужена за преговоре. Другим речима, он је тада подсетио да је СБ УН поверио мандат ЕУ да се бави решавањем косовског питања.

„У моменту када су се Брисел и Вашингтон сукобљавали око тога ко би требало да води преговарачки процес, Русија је подржала ЕУ и то због међунардоног права. Напросто, СБ је институција која може да некоме повери да се бави преговорима. За сада, тај формат је европски,“ објашњава Анђелковић.   

На питање, да ли је овај актуелни формат добар или ће у будућности морати да се осмисли неки нови, Анђелковић каже:

„Могло би да дође до међународне коференције где би се директно укључили и Русија и  Америка. За сада је добро да Русија консултативно буде укључена и да свима јасно стави до знања да без последње речи СБ УН - нема решења, а та реч је увек условљена, по потреби, и руским ветом.“

Дијалог Београда и Приштине на високом политичком нивоу настављен је после 20 месеци паузе видео-конференцијом у којој су учествовали председник Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и Лајчак. Директан сусрет две стране очекује се у четвртак у Бриселу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала