ОПЕК у јуну побољшао поштовање споразума о смањењу производње нафте

© SputnikСедиште ОПЕК-а у Бечу
Седиште ОПЕК-а у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Производња нафте у земљама ОПЕК-а у јуну смањена је за 1,89 милиона барела дневно за месец — на 22,27 милиона, при чему је ова организација побољшала испуњавање услова споразума о смањењу производње нафте до 112 одсто са мајских 84 одсто, наводи се у месечном извештају ОПЕК-а.

„Укупна производња нафте у 13 земаља ОПЕК-а у јуну 2020. године у просеку је износила 22,27 милиона барела дневно, што је за 1,89 милиона барела дневно мање у односу на претходни месец. Највише је смањена производња у Саудијској Арабији, Ираку, Венецуели, УАЕ и Кувајту, док прелиминарни подаци указују на повећање производње у Екваторијалној Гвинеји и Либији“, прецизира се у извештају.

ОПЕК подсећа да би земље које нису смањивале своју производњу нафте у мају-јуну, требало да компензују у трећем кварталу.

Нови споразум земаља ОПЕК плус ступио је на снагу у мају смањењем производње нафте за 9,7 милиона барела дневно до августа. Према условима споразума, 10 од 13 земаља ОПЕК-а које учествују у споразуму, морају да смање производњу за 6,085 милиона барела дневно у назначеним месецима. Као основа за све узета је у октобру 2018. године, док је за Саудијску Арабију ниво 11 милиона барела.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала