Пентагон поручио прве ловце Ф-15 за хиперсонично оружје

© Фото : USAFАвион америчког ратног ваздухопловства Ф-15Е
Авион америчког ратног ваздухопловства Ф-15Е - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон је поручио прве модернизоване ловце Ф-15EИКС који могу да носе хиперсонично оружје, саопштила је компанија „Боинг“.
„Ваздухопловне снаге САД потписале су са ‘Боингом’ уговор вредан скоро 1,2 милијарде долара за производњу прве партије (од осам) савремених ловаца Ф-15EИКС. Тај ловац носи више оружја него било који други ловац његове класе и у стању је да лансира хиперсончно оружје дужине око седам метара и тежине око 3,2 тоне“, наведено је у документу.

Поред тога, америчке ваздухопловне снаге су најавиле трајни уговор о набавци неодређеног броја тог модела ловаца у износу од 23 милијарде долара.

„У плановима се помиње 144 авиона“, додаје се у документу.

Према извештају са сајта америчког ваздухопловства, првих осам авиона ће бити распоређено на авио-бази „Еглин“ на Флориди, где ће учествовати у тестирањима. Прве две летелице требало би да буду произведене у другом кварталу следеће године, а преосталих шест – 2023. године. Убудуће би требало да замене Ф-15Ц/Д.

Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп активирао Закон о одбрамбеној производњи: Убрзати стварање хиперзвучног оружја

Часопис „Нешенал интерест“ пише да је тај авион, за разлику од других, чак и савременијих модела - укључујући Ф-35, у стању да достигне брзину већу од три маха, што омогућује да хиперсонично оружје добије добру стартну брзину. Ф-35, с једне стране, има двоструко мању брзину, а с друге стране, хиперсонично оружје таквих димензија не може да стане у његов простор за чување оружја.

Раније је помоћник директора за хиперсонична истраживања Пентагона Мајк Вајт изјавио да САД заостају за Русијом у области хиперсоничног оружја будући да је Вашинтон још давно одлучио да одустане од примене таквих технологија у новим системима наоружања и ослонио се на друге војне компоненте.

Иначе, Русија је до сада тестирала неколико врста хиперсоничних ракета које се могу лансирати са бродова, подморница, али и са копна и из ваздуха. Ради се о ракетама „Циркон“, „Авангард“ и „Кинџал“, а према најавама руских званичника, ради се на развоју још десетак пројеката.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала