Шта је показала обдукција 17 Срба преминулих од короне

CC0 / Пиксабеј / Пацијент на операционом столу
Пацијент на операционом столу - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона уништава органе до потпуне непрепознатљивости, чак више него злогласна гангрена, па је после његовог смртоносног похода кроз људско тело и искусним обдуцентима тешко да разазнају тип ткива!

Обдукције 17 преминулих од последица ковида, углавном млађих људи, радило је код нас, на Институту за патологију Медицинског факултета у Београду, троје обдуцената. А овакав утисак после увида у њихове налазе за „Новости“ износи професор др Миљко Ристић, кардиохирург, којег су налази патолога интересовали из стручног угла, да схвати како корона оштећује срце.

„Преблаго је рећи да су налази обдукције изненађујући, а опет, тешко је из пијетета према преминулима употребити неку реч која би боље осликала оно што је од органа остало после ковида“, прича професор Ристић.

„Обдуковани пацијенти нису имали друге болести због којих би код њих ковид имао тако тешку слику, с изузетком хипертензије у неким случајевима, коју овде и не можемо посматрати баш толико фатално, с обзиром на то да је у Србији има сваки други одрасли. Њихови органи: плућа, срце, јетра, бубрези толико су уништени, да обдуценти да нису знали са којим препаратом раде, уопште их не би препознали.“

С обзиром на то да Светска здравствена организација због могућности заразе короном не дозвољава класичне обдукције, наши патолози су радили модификоване, без иначе агресивног отварања лобање.

„Ризик од заразе током обдукције је толико повећан код ковида, да свака наука губи смисао ако неко изгуби живот да би доказао нешто непознато“, каже проф. Ристић.

„Обдуковани пацијенти су јако брзо преминули од последица ковида, у року од 24 до 48 сати и то се и наводи у извештају. Боде очи то што су били млади и здрави, али баш то и упозорава да овај вирус напада све и да се никад не зна код кога ће имати фаталан исход. Промене органа под утицајем короне код преминулих су такве да се ничим не могу опоравити, ни лековима нити било којом другом медицинском интервенцијом. И то објашњава зашто наступа смрт, чак и код младих.“

Управо та оштећења органа, наравно у неупоредиво мањој мери код преживелих, за др Ристића су доказ тврдње појединих стручњака из света који упозоравају да последице короне представљају претњу по живот, чак и пошто се ова зараза успешно прележи.

„Штета је што није код нас урађено више обдукција, али и налази за ових 17 су продор у светској науци“, каже др Ристић.

Код нас се обдукције раде када пацијент премине, пре него што у болници проведе 24 сата.

„Тешко је то сад у овој ситуацији испоштовати, али 17 преминулих обдуковано је како би се утврдио тачан узрок смрти, рецимо да ли је то респираторна, бубрежна или срчана слабост, јер знамо да корона највише напада плућа, па онда бубреге и срце. У неким случајевима било је захваћено више органа, а срце, које је иначе јак мишић, код преминулих је услед вируса било претворено у масу без снаге да пумпа крв и тако снабдева све органе кисеоником“, упозорава наш саговорник.

У Кини су патолози прву обдукцију урадили после 1.200 умрлих од последица ковида 19, а код нас су обдукције рађене на самом почетку епидемије, док смо још имали мало преминулих, каже др Миљко Ристић. Све је то трајало месец дана, а резултати су објављени у мају. Ми смо до средине маја имали 228 преминулих од короне. Утолико брза реакција наших патолога заслужује већу пажњу светске стручне јавности.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала