Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача…

© Sputnik / Стефан ЂурићСкоро пуст базен на 25. мају
Скоро пуст базен на 25. мају - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тужна слика са београдских отворених базена. Једни раде, али су пусти, а други су пусти зато што се на њима ради. Тамо где има људи, посећеност је далеко мања од дозвољене. Стални купачи су престали да долазе, а управници рачунају колико још људи треба да прође кроз пливалишта да би пословали – на нули.

Како бисмо извидили ситуацију на базенима у време короне, упутили смо се на једно од најпосећенијих београдских купалишта – отворени базен у оквиру СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ на Дорћолу. Тамо смо затекли несвакидашњи призор.

© Sputnik / Стефан ЂурићСкоро празне лежаљке базена на 25. мају
Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача… - Sputnik Србија
Скоро празне лежаљке базена на 25. мају

Отворени базени – пусти

На улазу за базен нема уобичајеног реда за ово доба године. За пултом само један радник, а поред њега чувар. Све кабине за пресвлачење су ван употребе, а на свакој јасно обавештење о томе.

© Sputnik / Стефан ЂурићУлаз за базен на 25. мају
Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача… - Sputnik Србија
Улаз за базен на 25. мају

Пролазимо дезо-баријеру, пењемо се уз степенице и избијамо на отворени базен који је скоро – пуст. На трибинама никога. Сунцобрани на растојању од по четири метра, а лежаљке на од по два. Свега око 15 људи се сунча и купа. Неуобичајено мирно за јулско поподне.

© Sputnik / Стефан ЂурићПразне трибине базена на 25. мају
Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача… - Sputnik Србија
Празне трибине базена на 25. мају

Неколико посетилаца нам прича да се на базену осећају потпуно безбедно, јер је напољу топло, у води има хлора, а ван ње нема гужве. Један човек нам је кроз смех рекао да се баш због тога на базену осећа безбедније него игде другде.

Тешка економска ситуација

По речима директора директора СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ Јована Кнежевића, уз примену мера тај базен може да прими укупно 480 купача, којих иначе буде нешто више од 2.000. Током ове сезоне нису имали ни толико. Највише их је било 220 за један дан.

„Ми бисмо могли да функционишемо ако би се грађани одазвали позиву да се купају у пристојном броју. Када би у сваком тренутку било 200 до 300 људи, а током дана прошло укупно 400, 450 особа, били бисмо на нули“, истакао је Кнежевић и додао да не може да прогнозира да ли ће се таква посећеност остварити, јер су чак и стални купачи престали да долазе.
© Sputnik / Стефан ЂурићЈован Кнежевић, директор СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“
Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача… - Sputnik Србија
Јован Кнежевић, директор СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“

Затворени базен СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ такође ради, али само за спортске клубове, који морају да поштују још строжије мере од оних на отвореном купалишту.

„Имају само пливачке тренинге. Ниједан клуб не сме да одржава тренинг где долази до контакта и где се приближавају људима више од метар и по“, тврди Кнежевић.

© Sputnik / Стефан ЂурићБазен на 25. мају има врло мало посетилаца
Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача… - Sputnik Србија
Базен на 25. мају има врло мало посетилаца

Неки још не раде

На популарном базену „Ташмајдан“, из далека се виде „купачи“ на трибинама. Тек када смо се приближили, схватили смо да је реч о радницима са брусилицама и маскама за варење. И гомиле песка…

© Sputnik / Стефан ЂурићРадови на ташмајданском базену
Тужна слика са београдских базена: Нема короне, али ни купача… - Sputnik Србија
Радови на ташмајданском базену

На улазу нам кажу да спољашњи базен још није отворен због грађевинских радова, али да унутрашњи увелико ради. На вратима управе СРЦ „Ташмајдан“ затекли смо обавештење, према ком од 3. јула сви у том центру морају да носе заштитне маске, осим на пливалишту и у спа блоку. Онима који не буду поштовали ту меру, запрећена је забрана уласка у објекат.

Правила рада

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је у суботу 11. јула да је Градски штаб за ванредне ситуације усвојио правила по којима сви јавни базени на отвореном и купалишта у Београду морају да раде.

„Под сунцобраном могу да се налазе само две особе, осим породица са малом децом, размак између лежаљки који заузимају једна или две особе, осим породица са малом децом, мораће да износи најмање два метра. Забрањени су тимски спортови у води или на обали, који укључују блиски контакт. Барови и кафићи могу да служе храну само запаковану у оргиналним паковањима, столови у бару морају да буду удаљени најмање 1,5 метара, а у баровима и кафићима на базенима није дозвољено организовање забава или прослава. Капацитет купалишта је 40 људи на 1.000 квадратних метара. Запослени на базенима морају да носе маске када су у контакту са посетиоцима, забрањено је коришћење тушева и свлачионица у затвореном простору, изузев тоалета, те позивамо спортске центре да, уколико је могуће, уведу резервације“, објаснио је Весић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала