ЕК упозната са притварањем свештеника и верника у Црној Гори

© Sputnik / Небојша ПоповићПолиција испред Центра јавне безбедности у Подгорици
Полиција испред Центра јавне безбедности у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска комисија упозната је са притварањем православних свештеника и вјерника због наводног непоштовања ограничења која су уведена због пандемије ковида 19. Комисија очекује да ће црногорске власти наћи праву равнотежу између заштите јавног здравља и поштовања наведених основних права.

Tо је наведено у одговору Европског комесара за проширење Оливера Вархељија на упит посланице ЕП Доминик Билд.

Билд је питала Вархељија како ће Комисија осигурати да мјере за борбу против коронавируса остану у границама онога што је неопходно за борбу, а да не крше слободу вјероисповјести.

„Владавина права једна је од основних вриједности ЕУ и, као таква, пресудни елемент процеса приступања ЕУ, који одређује укупни темпо преговора Црне Горе о приступању ЕУ“, навео је Вархељи, и додао да према Поглављу 23 (Правосуђе и основна права), Црна Гора мора да, између осталог, испуни специфично мјерило везано за јачање ефикасне примјене и спровођења људских права и усклађивање свог правног оквира са правном тековином ЕУ и међународним стандардима о људским правима.

„Ово такође укључује ефикасну заштиту слободе окупљања и слободе вјероисповести или увјерења“, истакао је европски комесар.

Комисија је, како наводи, упозната са притварањем православних свештеника и вјерника због наводног непоштовања ограничења која су уведена због пандемије КОВИД-19.

„Комисија очекује да ће црногорске власти наћи праву равнотежу између заштите јавног здравља и поштовања наведених основних права“, казао је Вархељи.

Што се тиче Закона о слободи вјероисповести, Вархељи је поновио да је регулисање вјерских заједница надлежност Црне Горе.

"То би требало спровести на инклузиван начин, окупљајући све релевантне заинтересоване стране и, у складу са релевантним међународним и европским стандардима о људским правима, посебно са свим препорукама мишљења Венецијанске комисије од 24. јуна 2019. Комисија је више пута охрабрила све заинтересоване стране у Црној Гори да воде инклузивни дијалог о питањима која се тичу овог закона", закључио је Вархељи и додао да ће Комисија у годишњем пакету о проширењу пружити свеобухватну оцјену напретка Црне Горе у овим областима.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала