Институт „Батут“: Италија да каже како је утврђено да је „српски вирус“ агресивнији

© REUTERS / Marko DjuricaИнститут за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Институт за јавно здравље „Батут“ затражиће од Италије информације о томе на основу чега је утврђено у италијанској покрајини Венето да је „српски вирус“ корона агресивнији од оног у Италији.

Овај потез је уследио после изјаве гувернера Венета Луке Заије да је „српски вирус“ агресивнији од онога који је до сада био познат у Италији.

„Тек када добијемо званичне информације о томе, можемо да реагујемо. На основу података које нам буду дали, моћи ћемо да се поставимо према таквој ситуацији“, речено је за Политику у Министарству здравља Србије.

Гувернер Венета је изјавио да су у овој покрајини изоловали ковид 19 код пацијената који су дошли из Србије и да су, након урађена четири теста, приметили да је њихово вирусно оптерећење јако, преноси Блиц.

Заија је рекао да су вируси идентични, али да припадају потпуно другачијем кластеру од оног који је био изолован у Италији, те да српски вирус има другачију мутацију од оне која је позната у Италији.

Српски епидемиолог Предраг Кон јуче је рекао да не зна шта то значи и да свако може да изјави шта хоће, али да морају да изнесу доказе да је нешто вирусолошки доказано.

Епидемиолог Радмило Петровић сматра да није могуће да је вирус страшнији само у Србији, пошто је епидемиолошка ситуација погоршана на целом Балкану, те да само врхунске лабораторије у САД, Кини или Русији могу да испитају ово што тврде Италијани.

„Док из озбиљне светске лабораторије не буде званично саопштено да је српски вирус јачи од других, све приче остају на нивоу рекла-казала“,  сматра Петровић.

Радовановић је изјавио је да се у Србији налази европски сој вируса корона који се разликује од оног оригиналног кинеског из Вухана, те да је једино доказано у науци да неке ситне промене могу да утичу да вирус лакше пријања уз ћелију, односно да се ефикасније преноси, али нема доказа да изазива тежу клиничку слику.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала