Др Кон: Уведимо полицијски час

© Sputnik / Бранко МаксимовићПредраг Кон на конференцији „Свет после вируса корона“
Предраг Кон на конференцији  „Свет после вируса корона“  - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да морамо да зауставимо вирус и да је некада било лакше, када је било ванредно стање и рестриктивне мере на снази. Он је казао да морамо да схватимо да је дуга борба пред нама.

„Опет је у једном тренутку када се скинуло ванредно стање дошло до схватања да је све завршено, то је једна велика грешка која ће остати историјски забележена“, рекао је Кон, преноси портал „Б92“.

Он је навео све догађаје који су организовани у међувремену и оценио да нема никога ко се „баш прославио у схватању мера заштите“.

„Очекивало се да ће топло време смањити тај пренос који је постао експлозиван. Дошло је до суперпреноса вируса, тамо где се скандира, гласно виче, где има презнојавања, испарења, ту постоји аерогени пренос“, казао је он.

Кон је рекао да што се тиче преноса вируса корона ваздухом, ако сте близу на удаљености мањој од метар и на отвореном простору, није немогуће аерогено и капљичним преносом да се вирус пренесе.

„Када носи један маску, а онај ко је заражен не, ја сам заштићен само 30 одсто. Ако ја не носим, а заразан носи, ја сам заштићен 95 одсто, а ако сви носимо, онда смо заштићени 99 одсто. Ми сада имамо толико заступљен вирус, ми можемо да помислимо да је свако био у контакту. Он би требало да буде у самоизолацији. Ако ћемо сви да будемо у самоизолацији, онда је боље да уведемо полицијски час“, закључио је он.

Београд доминантна потенцијална бомба

Он је казао да је ситуација у Београду погоршана.

„У Београду се 13. јула јавило 13.433 особа са симптомима респираторних инфекција, прегледано је 2.863, а узето брисева 1.444. Сваки трећи који је био сумњив, на крају се испоставило да је био заражен“, рекао је он.

Кон је истакао да ћемо ношењем маски помоћи не само себи, већ и здравственим радницима.

„Мере могу да почну да се примењују одмах, а не да се чека петак. Требало би већ сада да очекујемо резултате. Београд је у овом тренутку доминантна потенцијална бомба“, казао је он.

Како је додао, тог 13. јула забележено је присуство вируса у пет вртића, код троје запослених и шест родитеља.

Кон је казао да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

„Главна мера је нема представа, позоришта, свадби, рођенданских прослава. Све смо то са једном мером захватили, нема ноћних окупљања. Ако није планирано, може и окупљање“, казао је он и додао да не може да очекује да неко ради против себе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала