Путин и Меркелова: Мински споразуми немају алтернативу, потези Кијева воде преговоре у ћорсокак

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел
Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушаји Кијева да изврну садржај Минских споразума су контрапродуктивни, оценио је председник Русије Владимир Путин после телефонског разговора с немачком канцеларком Ангелом Меркел. Лидери су негативно оценили изјаве украјинске стране да је неопходна ревизија споразума.

У разговору који је одржан на иницијативу Берлина највећа пажња је била поклоњена ситуацију на југо-истоку Украјине и ситуацији у Донбасу, саопштио је Кремљ.

„Председник Русије је ставио акценат на контрапродуктивност покушаја украјинске стране да изврне садржај Минских споразума. Наглашено је да позиција Кијева да селективно испуњава обавезе из тог документа доводи преговарачки процес у ћорсокак“, истиче се у саопштењу.

Обе стране изразиле су незадовољство скорашњим изјавама званичника Украјине о томе да треба ревидирати комплекс мера које су предвиђене споразумом.

И Путин и Меркел су се сложили да споразум  „Минск 2“ за нормализацију ситуације у Донбасу нема алтернативу.

Они су истакли да је тај споразум једина основа за решавање сукоба у Украјини.

„У том контексту истакнута је важност пуне и безусловне примене комплекса мера и одлука  које су донете на самиту ‘нормандијске четворке’ одржаном прошле године у Паризу “, наводи се у саопштењу Кремља.

Портпарол немачке канцеларке Штефан Зајберт такође је навео да је у центру пажње било питање реализације Минских споразума за мирно решавање сукоба на истоку Украјине.

Ситуација у Либији и Ирану

Поред ситуације на југо-истоку Украјине, лидери су разговарали и о потреби да се криза у Либији решава дипломатским методама и заложили се за успостављање међулибијског дијалога као што је и предвиђено одлукама на Берлинској конференцији с почетка ове године и Резолуцијом 2510 Савета безбедности УН.

У Либији траје сукоб између Владе националног споразума Фајеза Сараџа, која контролише Триполи и територије на западу земље, и Либијске националне армије (ЛНА) под командом Халифе Хафтара, која сарађује са парламентом који заседа на истоку земље. 

Када је реч о Ирану, они су се сагласили да притисак на ту земљу путем санкција нема перспективу. Такође су истакли значај напора на очувању иранског нуклеарног споразума.

„Саговорници су разменили мишљења о реализацији ембарга на оружје Ирану и актуелној ситуацији у Либији“, рекао је Зајберт новинарима.

Заједнички свеобухватни акциони план је споразум који су Иран и „шесторка“ међународних посредника (Русија, САД, Велика Британија, Кина, Француска и Немачка) закључили 14. јула 2015. године.

То је историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма, чија имплементација скида са Ирана економске и финансијске санкције које су раније увели СБ УН, САД и Европска унија. План је ступио на снагу 16. јануара 2016. године.

Споразумом је предвиђено да ембарго на оружје за Иран буде укинут у року од пет година, а да испоруке оружја тој земљи буду могуће само уз дозволу Савета безбедности УН.

Првобитни споразум је нарушен у мају 2018. године, када су САД објавиле да једнострано иступају из њега и обновиле жестоке санкције против Ирана.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала