Седам захтева Албанаца са југа Србије - услов за учешће у влади

© AFP 2023 / Саша ЂорђевићАлбанци на протесту у Бујановцу
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија
Пратите нас
Шаип Камбери носилац изборне листе „Албанске демократске алтернативе – Уједињена долина“ сматра Албанци треба да буду део преговарачког процеса између Београд и Приштине, и Србија испуни њихов „план од седам тачака“, како би учествовали у новој влади.

Он донекле пориче да су њихови захтеви нека врста реципроцитета онога што Српска листа заузима у приштинским институцијама, али не бежи од чињенице да желе да са Косовом и Албанијом као својим матичним „државама“, имају блиске односе, налик на „специјалне“ веза.

Ако влада прихвати наше захтеве, тек онда бисмо разговарали о функцијама, односно министарствима и осталом. За нас су битни захтеви који се односе на интеграцију и на образовање и све друге проблеме које постоје“, каже Камбери.

Он истиче да Срби на Косову немају проблема са образовањем, уџбеницима као што је то случај са Албанцима у Прешевској долини. 

„Србима на Косову се нуди интеграција, а нама се то ускраћује. Дакле, нису наши захтеви нешто што је коoдирано са Косова, већ захтеви који потичу од плана од седам тачака, то јест, од програма Владе Републике Србије прихваћен 2011. године, допуњен касније 2013. и 2017. који подразумева интеграцију Албанаца у државне институције, службену употребу језика, службену употребу националне заставе, уџбенике на албанском, наставни програм по албанском, економска самосталност у смислу локалних пројеката, признавање диплома са Косова,“ подсећа он.

Камбери на питање да ли ће се поништити акт о оснивању Асоцијација албанских општина каже да је то била идеја неке друге политичке структуре, али не даје одговор да ли ће то и урадити.

Ако добијемо шта тражимо бићемо у влади

„Ако буде постојала политичка воља да се реше сви наши проблеми на терену, неће бити проблема. Нас занима да ли ћемо бити равноправно заступљени у државним установама, да ли ће дипломе са Косова бити признате и тако даље. Пошто то дефинишемо и добијемо одговоре на та питања, ми ћемо одговорити да ли желимо или не, да будемо део власт,“ напомиње Камбери.

Бранимир Стојановић бивши заменик премијера привремених косовских институција сматра да би тражење реципроцитета са оним што Срби имају у Приштини, значило да су Албанци у Србији грађани другог реда, као што су Срби на Косову.

„На жалост цела та прича обесправљености Албанаца у Србији је пропаганда која треба да се искористи против Србије у низу напада на Србију. Било је много конструктивних приступа од стране Србије везано за Албанце из долине, многи конкретни програми су спроведени и много је учињено. Могуће је да има још нешто да се мења, али било би заиста препоручљиво да се не користи статус Срба на Косову и да се то показује као светао пример, јер мало светлог има у односу Приштине према Србима на Косову и Метохији,“ каже Стојановић.

По његовим речима, српско руководство неће дозволити да се на било који начин кроз институције Србије призна било каква инсинуација на независно Косово, па било да су у питању и дипломе.

Поништити све противдржавне акте

Стевица Деђански верује да је добро да све мањине, у овом случају и албанска, буду заступљене у српској влади, али напомиње да би у том случају морали да се побију сви донети локални акти који су у супротности са Уставом Србије, или на неки начин имплицирају рушење територијалног суверенитета и интегритета наше државе.

„Не би било лоше да они буду део власти на неки начин, али то онда значи да би морали да заступају ставове државе Србије на свим нивоима. Значи, не могу да имају своје дисонантне ставове, ако буду део владајуће већине“ каже Деђански.

Раније изнет захтев Албанаца да буду део преговарачког процеса између Београда и Приштине а за који је Камбери и сада наговестио да је заинтересован, Деђански коментарише речима да све оно што на било који начин имплицира независност Косова и Метохије мора да нестане.

„Ако то подразумева и неке посебне везе са државом Албанијом или Косовом око тога може да настане проблем. Они треба да брину о интересима својих грађана и општинама у којима живе прихватиће политику Републике Србије,“ каже Деђански.

Чека се разговор и са албанским министром

Камбери је, између осталог у разговору за Спутњик, напоменуо да још није обавестио о разговору са председником Србије о потенцијалној сарадњи у новој влади, албанског министра за Европу и спољне послове Гента Цакаја који је и пружио подршку заједничкој листи албанских партија са југа Србије,  али је нагласио да ће то свакако урадити.

Иначе, на консултацијама са председником Србије за формирању нове Владе Србије Уједињена долина је затражила место министра локалне самоуправе, помоћника министра економије, државног секретара у Министарству просвете и председника Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Што је сразмерно броју функција које заузимају Срби у косовској влади.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала