Члан Кризног штаба: Ко неће да носи маску, треба да потпише да неће ни помоћ

© Tanjug / SLOBODAN MILJEVICКонференција за новинаре Кризног штаба
Конференција за новинаре Кризног штаба - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је још једном да је здравствени систем Србије пред пуцањем. Он је рекао да би био за то да они који не носе маску, потпишу да не желе помоћ, али је истакао да тај сценарио, наравно, није могућ – у Србији је обавезно лечење.

Видећемо за седам дана шта нам доносе мере, да ли смо се дозвали памети. Ми смо имали ситуацију у ванредном стању да смо имали апсолутну немогућност већег броја контаката, затварање у простору“, рекао је Гојковић на ТВ „Прва“ говорећи о новим мерама које је донео Кризни штаб.

Многи су мислили да је ово безазлена једна ствар, истакао је он.

„Очекивали смо да ће током два месеца сазрести свест људи. Видимо из другог таласа у другим земљама како функционишу људи, односно како друштва раде и функционишу, а да немају велики број заражених. Нама то засад не иде. Ми покушавамо да вратимо живот у нормалне токове. Не можемо да будемо затворени годину, две, три, али да треба да научимо да не можемо до вакцине да се понашамо као пре короне“, истакао је Гојковић.

„У односу на број заражених морамо да доносимо теже или лакше мере. У овом конкретном случају, имамо да број заражених расте. Ношење маске на отвореном уредбом још није прописано као обавезно, оно се препоручује, иако би било пожељно. Ко је држао дистанцу, водио рачуна о личној хигијени и носио маску, није имао проблем“, напомиње Гојковић, преноси Б92.

Он се осврнуо на то да је рађена анкета и да је 11 одсто рекло да их мере уопште не интересују, те истакао: „Ми се сад играмо великим бројевима. Долазимо у такву кризу да ће пет, десет хиљада људи доћи одједном у болницу.“

„У шест недеља имали смо једноцифрен број заражен у Војводини. Одједном је то ескалирало. Почели су сви да се понашају на неприхватљив начин.“

Он је описао то као контрадикторну ситуацију, да млади више нису излазили у Београд, али да су у Крагујевцу и Новом Саду флуктуације људи који су почели тамо да излазе и имали смо огроман број славља, свадби.

На коментар да то није било забрањено, истиче: „Али било је препоручено.“

„Верујем да људи желе да се проведу. У Врбас дође 50 људи из Новог Пазара. Откад је света и века од кад је заразе – немојте ићи из места у ком је зараза и немојте ићи у та места.“ Издвојио је као средине које су најбоље прошле - сеоске средине.

Истиче да није да није довољна маска без осталих мера.

„Наш здравствени систем је толико пренапрегнут да се бојим да ће пући. Имаћемо сценарије из Италије и Шпаније. Не можемо да отварамо у бескрај све. Нама је сада 90 одсто ковид система, не можемо да лечимо људе који нису ковид. Имамо сада и повећан број саобраћајних несрећа... Капацитети нам се смањују, имамо све више младих људи са тешким клиничким сликама.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала