Хоће ли прави победници избора у Северној Македонији бити – Албанци

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI Демонстранти у Македонији са заставама Макденије и Албаније 17. маја 2015. године
Демонстранти у Македонији са заставама Макденије и Албаније 17. маја 2015. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Странка Зорана Заева Социјалдемократски савез (СДСМ) освојила је највише мандата на ванредним парламентарним изборима у Северној Македонији. Aли, ако буде желела да формира владу мораће да нађе компромис са највећом албанском странком ДУИ око премијерског места. Јер, ДУИ је већ у кампањи поручио да Албанцима припада место премијера.

Политиколог из Скопља Бранко Ђорђевски овако за Спутњик коментарише епилог управо одржаних избора уз напомену да осим ДУИ, да би имао стабилну већину, Заев мора да преговара и са другим албанским странкама које су прешле цензус.

Нема владе Северне Македоније без Албанаца

„Лопта је сада код Заева и он зна да нема простора за нове изборе, због свега што нас чека пре свега на спољнополитичком плану. ДУИ је изласком самостално на изборе и са захтевом да Албанац буде премијер, заправо победник ових избора, јер је освојио 15 посланичких мандата. Заев је још у кампањи рекао да неће дати премијерску столицу Албанцу, али чињеница је да ће морати да прави компромис,“ каже Ђорђевски.

Наш саговорник из Скопља није изненађен изборним резултатима и напомиње да ће Заев морати да се бори и са анимозитетом који влада међу албанским странкама, што значи да ће свакој морати да задовољи апетит неком функцијом.

„ДУИ неће одустати од свог захтева за место премијера, а једино компромисно решење које може да се деси је да се направи ротирајући систем. То јест, да две године премијер буде Албанац, а две Македонац, али то зависи од тога да ли ће ДУИ пристати на то,“ каже Ђорђевски.  

Задовољити све апетите

По његовим речима, Заев би са ДУИ имао 61 посланика што је довољно за формирање владе, али је то танка већина, па због тога у коалицију мора да убаци још три албанске странке; Алијансу за Албанце и Алтернативу са 12 места и Демократску партију Албанаца са једним освојеним посланичким местом.

„Другим речима, треба му још тих 13 мандата да би имао јаку владу са 74 посланика од 120 колико их има у парламенту. О сарадњи са ВМРО - ДПМНЕ нема ни говора, за сада, иако су они освојили 44 посланичка места,“ напомиње Ђорђевски.

Од дана када се прогласе коначни резултати, Скупштина има рок од 20 дана да буде конституисана, а после тога, онај ко буде имао највише гласова, даје предлог за мандатара о чему се изјашњава председник државе. Он има два пута право да одбије предлог, али трећи пут предлог изгласава сама скупштина.

Нема назнака за сарадњу са ВМРО-ДПМНЕ

На 10. парламентарним изборима у Северној Македонији у условима пандемије вируса ЦОВИД-19 право гласа искористило је око 923.000 гласача, односно скоро 51 посто од укупно уписаних у бирачком списку, а гласање је трајало три дана.

Коалиција „Можемо“, предвођена Социјалдемократским савезом Македоније, странка на чијем је челу Зоран Заев, у новом саставу ће имати 46 посланика, коалиција предвођена ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског 44, албанска ДУИ предвођена Алијем Ахметијем 15, Алијанса за Албанце и Алтернатива 12, Љевица - два мандата и Демократска партија Албанаца једно посланичко место.

Демократска партија Срба у Македонији коју предводи Иван Стоилковић ишла је на изборе у коалицији са ВМРО- ДПМНЕ. И друга српска партија Српска напредна странка у Македонији, чији је лидер Драгиша Милетић, такође је била у истој коалицији.

Гледано по гласовима, Социјалдемократски савез је освојио 324.084 гласова, ВМРО-ДПМНЕ 312.745 гласова, ДУИ 101.432, Алијанса за Албанце 76.425, Љевица 37.057, а Демократска партија Албанаца 13.553.

Државна изборна комисија Северне Македоније је резултате саопштила на основу обрађених 3.421 бирачких места од укупно 3.480.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала