Иља Тарасенко: „МиГ“ и „Сухој“ ће заједно конструисати ловца шесте генерације 

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаГенерални директор корпорације МиГ Иља Тарасенко
Генерални директор корпорације МиГ Иља Тарасенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Једно од најупечатљивијих догађаја у руској ваздухопловној индустрији почеткомове године било је именовање Иље Тарасенка, генералног директора корпорације „МиГ“, за шефа компаније „Сухој“, чији ће главни задатак на овој позицији бити развој војног ваздухопловства у Русији комбиновањем две највеће компаније у овој области у један дивизион. 

Oн је у разговору за РИА Новости говорио о будућности компанија „МиГ“ и „Сухој. 

Ви сте сада на три позиције. Да ли ће тако бити и даље или постоје други планови?

— Тренутно повећавамо темпо централизације управе дивизиона војне авијације. У оквиру овог процеса, почев од јуна 2020. године, функције јединог извршног органа корпорације „МиГ“ су предате компанији Сухој“. Дивизионом се управља из једног центра

© Sputnik / Nina Padalko / Уђи у базу фотографијаЛовци–пресретачи МиГ-31
Иља Тарасенко: „МиГ“ и „Сухој“ ће заједно конструисати ловца шесте генерације  - Sputnik Србија
Ловци–пресретачи МиГ-31

Нова структура ће објединити конструкторски и производни потенцијал два предузећа и биће одговорна за развој, производњу и одржавање читаве линије садашњих и будућих борбених авиона Уједињене авио-производне корпорације. Наредни планови су да се заврши формирање структуре и стратегије развоја дивизиона војне авијације Уједињене авио-производне корпорације до 2035. године

Који је главни циљ обједињавања двају конструкторских бироа?

— Не планирамо спајање конструкторских бироа. Инжењерске школе „МиГ-a“ и „Сухоја“ настављају да се развијају у оквиру свог конструкторског бироа. Наравно, синергија коју ћемо добити зближавањем две компаније допринеће развоју конструкторског потенцијала дивизиона: заједнички развој, пренос технологија и други процеси планирани се у оквиру стратегије која се формира. Ипак, желим још једном напоменути да ће свака конструкторска школа задржати своју оригиналност и јединственост, што ће се видети у новим пројектима лаких и тешких авијационих система.

Који су Виши лични циљеви, као човека који је на челу таква два авијациона гиганта?

— И „МиГ“ и „Сухој“ су најјача ваздухопловна предузећа не само у Русији, већ и глобално гледано, а предамном је задатак њиховог очувања и даљег развоја. 

Постојање било које високотехнолошке компаније, а то су, без сумње, „МиГ“ и „Сухој“, немогуће је без блиске сарадње са стручњацима у области развоја радио-електронике, енергетских компоненти авиона, система и агрегата, исто као што унапређење ваздухопловне технологије узрокује развој сродних индустријских области.

Данас су скоро све наведене организације део државне корпорације „Ростех“, што значи да је мој најважнији циљ осигурати координирани, тимски развој дивизиона војног ваздухопловства у складу са приоритетима, циљевима и задацима ваздухопловног кластера Државне корпорације. 

© Министарство одбране СрбијеМиГ-29
Иља Тарасенко: „МиГ“ и „Сухој“ ће заједно конструисати ловца шесте генерације  - Sputnik Србија
МиГ-29

Да ли ће се задржати брендови „Сухој“ и „МиГ“ или је такође планирано да се пређе на један назив, као у грађанском сегменту?

— Брендови авиона МиГ и Су су познати и широко распрострањени у свету, наши авиони се користе у више од 60 земаља у свету. Стога ће, наравно, ови авиони наставити да славе руско ваздухопловство под својим именима. Нема планова за стварање нових брендова, уверени смо да то није неопходно. 

Какве перспективе имају запослени у овим конструкторским бироима? Колико ће оптимизација бити осетљива? Колики проценат запослених се планира отпустити?

— Не планирамо глобалне промене у броју запослених на производним местима. Спровешћемо анализу компетенција, и уколико буде прикладно ограничити неке процесе на одређеном месту са тачке гледишта производне, економске и логистичке потребе, сигурно ћемо размотрити такве могућности. Наравно, морамо да објединимо двоструке управљачке функције компанија и изградимо јасну вертикалну структуру, заиста смо испланирали озбиљну оптимизацију овог дела особља. Што сетиче конструкторских бироа, овде имамо јасан став: неће бити отпуштања инжењера и конструктора.  

Када планирате да у потпуности завршите процес обједињавања?

— Још се не говори о спајању компанија. Планирамо да до краја ове године завршимо формирање дивизиона војне авијације Уједињене авио-производне корпорације.

Шта ће се догодити са територијом на којој се сада налази корпоративни центар и седиште „МиГ-а“? Уосталом, један део се више не користи, као на пример, део фабрике „Иљушин“ на Лењинградском ауто-путу. 

— Данас корпорација „МиГ“ обухвата три савремене производне платформе, које се налазе у Луховицима, Нижњем Новгороду и Каљазину, и које поседују све неопходне ресурсе за производњу савремене и напредне ваздухопловне опреме. У Москви смо урадили велики посао како бисмо пребацили неке кључне запослене на друге локације у складу са њиховим компетенцијама, као и да бисмо обучили и мотивисали особље. Данас су сви процеси производног ланца за стварање и одржавање животног циклуса ваздухопловних комплекса у потпуности прерасподељени на друге локације.

Да ли ће бити формирано за себно правно лице по узору на грађански дивизион? Како ће се звати? Где ће бити смештено седиште дивизиона војне авијације?

— Седиште ће бити на територији компаније „Сухој“ у Москви. 

Да ли ће на авионима „Сухој“ битиуведена нови производни систем, као на „МиГ-у“? Да ли ће „фабрике процеса“ (платформе за практичнуобуку) бити заступљене и у „Сухоју“?

– Да, ова иновација се показала добро, и већ данас омогућава „МиГ-у“ да уштеди неколико десетина милиона годишње. Поред тога, према броју и квалитету предлога за унапређивање, видимо да се код запослених повећала свест и жеља да своје радно место учине погоднијим, а процесе ефикаснијим. Такође је обављен рад на увођењу производног система и, наравно, ми ћемо комбиновати најбоље праксе две компаније за даљи развој наших производних платформи. 

Да ли ће обједињавање утицати на секторе који су одговорни за одржавање након продаје и војно-техничку сарадњу?

– Производи компанија „МиГ“ и „Сухој“ су широко заступљени у иностранству. Извоз војне опреме је већ консолидован. Ја се бавим тиме у Уједињеној авио-производној корпорацији као заменик генералног директора за војно-техничку сарадњу, заједно са „Рособоронекспортом“. И желим да истакнем да је ефикасност таквог система управљања продајама потврђена великим значајем закључених договора. Конкретно, достизању ових показатеља доприноси нови систем посредног софтвера, који данас промовишемо у иностранству. У исто време, у дивизиону војне авијације биће формирана јединствена служба материјално-техничке подршке на основу постојећих јединица. 

© Sputnik / Антон Балашов / Уђи у базу фотографијаРуски ловац Су-35
Иља Тарасенко: „МиГ“ и „Сухој“ ће заједно конструисати ловца шесте генерације  - Sputnik Србија
Руски ловац Су-35

Да ли ће се систем одржавања након продаје мењати у компанији „Сухој“ по узору на „МиГ“?

– Свеобухватни комплекс сервисног одржавања по систему PBL (performancebasedlogistics) наишао је на позитивне реакције наших партнера у иностранству. Подсећам вас да је његова суштина у томе да ми гарантујемо одређени проценат исправности авио-парка узимајући у обзир лет. Стога смо у Уједињеној авио-производној корпорацији одлучили да се потпуно пребацимо са класичног система испоруке појединачних блокова по захтеву, на свеобухватни пакет услуга унутар читавог блока војно-техничке сарадње. 

Постоји мишљење да „МиГ“ по ефективности и могућностима, заостаје од „Сухоја“. Да ли је тако? А ако није, реците нам предности двају конструкторских бироа у тренутној фази?

— „МиГ“ и „Сухој“ су оперативно-тактички ваздухопловни системи који се међусобно допуњавају. Светска пракса у употреби војне авијационе технике говори да највећу ефективност, и са борбене и са економске тачке гледишта, имају помешане групе лаких и тешких авијационих комплекса. Авиони Су-35 и Су-57 су најсавременији тешки вишенаменски ловци. Имају велики домет и борбено оптерећење, што у комбинацији са високо-технолошком опремом која је на њима постављена, чини ове авионе практично савршеним оружјем у борби са било којим непријатељем који данас постоји. Са друге стране, модернизовани авиони МиГ-29 и најновији ваздухопловни комплекс МиГ-35 су такођео премљени високоефикасним системима и наоружањем, што им даје предност у локалним борбеним операцијама. Такође не треба заборавити да је један од најважнијих фактора у било којем рату – економија. Употреба лаких ловаца у комбинацији са тешким омогућава војсци да значајно смањи трошкове коришћења авио-парка. Посебно бих хтео да издвојим јединствени авион који је развио конструкторски биро „Микојана“: ловац-пресретач МиГ-31. Овај авион нема пандан у свету.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСУ-57
Иља Тарасенко: „МиГ“ и „Сухој“ ће заједно конструисати ловца шесте генерације  - Sputnik Србија
СУ-57

Како ће се решавати питање конкуренције између конструкторских бироа?

— Наши конкуренти су амерички и европски произвођачи авиона. А да бисмо одржали самоуверено лидерство у овој области, морамо да консолидујемо најбоље компетенције које данас постоје у компанијама „МиГ“ и „Сухој“, и да конструишемо нове авионе шесте генерације. Обједињавање потенцијала у оквиру заједничких задатака и циљева је огромна прилика да се направи велики искорак. Стране компаније више немају такве могућности. 

Да ли ће шесту генерацију ловаца конструисати „МиГ“ и „Сухој“ заједно?

— Да, то ће бити развој дивизиона војне авијације Уједињене авио-производне корпорације

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала