Катастрофа у најави: Азербејџан прети Јерменији нападом на атомску централу

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаТенк војске Азербејџана на тенковском биатлону на полигону Алабино
Тенк војске Азербејџана на тенковском биатлону на полигону Алабино - Sputnik Србија
Пратите нас
Азербејџан може извести ракетни напад на атомску централу у јерменији, што би за њу представљало катастрофу, саопштио је портпарол Министарства одбране Азербејџана Вагиф Даргјахли, коментаришиући могући напад јерменске војске на азербејџанску хидроцентралу.
„Јерменија не треба да заборавља да најновији ракетни системи које поседују Оружане снаге Азербејџана могу да изведу прецизни напад на Мецаморску атомску централу што би била катастрофа за Јерменију“, наводи портал Oxu.Az речи Даргјахлија.

Раније се у медијима појавило мишљење да би Јереван могао да нападне Мингечаурску хидроцентралу у Азербејџану.

Даргјахли је подсетио да је рељеф у подручју Мингечаурске хидроцентрале, као и средства ПВО азербејџанске војске не дозвољавају да се изведе напад на стратешки објекат.

Оружани сукоби који су почели 12. јула на јерменско-азербејџанској граници настављају се четврти дан заредом у граничним регионима - Товуском и Тавушком, који се такође граниче са Грузијом и налазе се неколико стотина километара од непризнатог Нагорно-Карабаха, где је ситуација тренутно мирна.

Бројне земље и међународне организације показале су забринутост због сукоба Азербејџана и Јерменије и позвале стране на дијалог. С тим у вези, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је раније Баку и Јереван на моментални прекид ватре и да покажу суздржаност имајући у виду преузете обавезе.

Историја сукоба између Азербејџана и Јерменије сеже у далеку 1988. годину, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавио о изласку из Азербејџанске ССР. У септембру 1991. године у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала