„Координисани напад“: Хаковани налози Гејтса, Маска, Обаме, Бајдена на „Твитеру“

© AP Photo / Matt RourkeТвитер
Твитер - Sputnik Србија
Пратите нас
Званични налози милијардера Била Гејтса, оснивача „Тесле“ Илона Маска, председничког кандидата демократа Џоа Бајдена, бившег председника Барака Обаме, као и компанија „Епл“ и „Убер“, изгледа да су хаковани, а на њима су објављене поруке којима се траже донације у биткоинима, саопштила је техничка подршка америчке компаније „Твитер“.
„Регистровали смо оно за шта верујемо да је координисани напад друштвеног инжењеринга од стране људи којима су циљеви били неки од наших запослених, који имају приступ унутрашњим системима и алатима. Знамо да су они (хакери) користили тај приступкако би преузели контролу над многим веома познатим (и верификованим) налозима и твитовима“, саопштила је компанија „Твитер“.

У среду су на налозима многих компанија и познатих особа постављене исте поруке са позивима да корисници пребаце средства у криптовалути на наведени рачун. Лица која стоје иза тога су обећала да ће им вратити послате биткоине у року од пола сата и то удвостручено.

„Си-Ен-Ен“ наводи да су се сличне поруке којима се траже донације преко биткоина појавиле и на налозима Кање Веста и Мајка Блумберга.

„Сви ме питају да нешто вратим и сада је време“, писало је на Гејтсовом „Твитеру“, у којем је обећао да ће удвостручити плаћања на адресу биткоина у наредних 30 минута.

„Твитер“ је саопштио да је моментално блокирао те објаве и обрисао твитове које су послали криминалци.

„Блокирали смо налоге који су били компромитовани и вратићемо приступ правом власнику налога тек када будемо сигурни да то можемо да учинимо безбедно“, наведено је у саопштењу компаније.

Такође се истиче да је пребачено приближно око 112 хиљада долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала