Петица више неће бити највиша оцена: Новине у образовном систему Србије

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Ђаци у учионици-илустрација
Ђаци у учионици-илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Петица више неће бити највиша оцена, а у образовни систем уводи се програм међународне матуре, ИБ диплома програм, најавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Овај програм биће уведен у три гимназије, Десетој Београдској, „Змај Јова“ у Новом Саду и „Светозар Марковић“ у Нишу.

„Ђаци из Ниша су најбоље урадили пријемни, Београђани су били солидни, а Новосађани су могли бити и бољи“, оценио је министар Шарчевић у јутарњем програму ТВ Прва.

ИБ диплома програм, како подсећа, постоји од 1970. године и сматра се најквалитетнијим предуниверзитетским програмом, а у последње две године третира се и као нека врста предуниверзитетске специјализације.

Оцене су на скали од 1 до 7 и велики светски универзитети без потешкоћа примају на студије ИБ дипломце, међународне матуранте.

Програм има шест испита које ђаци самостално бирају и заправо самостално одређују своју школску специјализацију.

Три средње школе које су поменуте се припремају већ неко време за увођење овог програма, преноси Танјуг.

Пандемија је свима у свету наметнула ванредне услове, па се, у том контексту и Србија, као и друге земље, припрема за наставу у новонасталим околностима, рекао је Шарчевић.

„Образовање је цивилизацијска тековина и не може бити прекинуто због ове ситуације, већ је потребно да начин извођења наставе и реализацију свих школских обавеза, прилагодимо новонасталој ситуацији“, казао је Шарчевић.

Настава у основним школама ће бити извођена у зависности од броја ученика, дакле до 15 ученика настава ће бити извођена у учионицама, али преко тог броја биће организовано учење на даљину, додао је он.

Анализираће се и број родитеља који раде да бисмо видели колико деце до 12 година може да остане код куће под надзором, напоменуо је министар просвете.

Он је додао да је за средњошколце тај проблем лакше решив јер њима није потребан директан кућни надзор родитеља.

У Србији има 1.759 средњих школа и 1.232 основних школа и свака школа ће добити свој модел по којем ће изводити наставу.

Онлајн полагање испита није дозвољено у Србији, али разматра се више различитих модела, рекао је Шарчевић и подсетио да је за понедељак заказана седница свих универзитета на којој би требало да буде уведен нови правилник који ће се примењивати у току трајање епидемије.

„Морају се обезбедити услови који ће омогућити да се полагање испита онлајн омогући у неким ситуацијама, али се мора дефинисати које су те ситуације“, рекао је српски министар просвете.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала