Председник Египта запретио: Ако ми уђемо у Либију...

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Либији
Ситуација у Либији - Sputnik Србија
Пратите нас
У случају да оружане снаге Египта уђу у Либију ситуација на војном плану ће се брзо променити, рекао је египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси током сусрета са представницима либијских племена.
„Ако се Египат умеша у кризу у Либији, он ће брзо и долучно променити ситуацију на војном плану. Египатска војска једна је од најјачих у региону и Африци“, рекао је Ал-Сиси.

Египатски председник је рекао да његова земља неће седети скрштених руку и дозволити дестабилизацију у источном делу Либије.

Ући ћемо у Либију на ваш захтев и отићи одатле кад ви кажете“, додао је он.

До сусрета је дошло у оквиру конференције „Египат и Либија:један народ и једна судбина“.

Заменик председника Врховног савета шеика и старешина либијских племена рекао је раније да савет подржава позив либијског парламента да се оружане снаге Египта умешају у либијску кризу.

Парламент који има власт на истоку Либије је пре два дана дао дозволу египатској војсци да се умеша у либијски сукоб. У саопштењу се наводи да египатска војска има право да се умеша да би заштитила безбедност и Либије и Египта уколико сматрају да постоји директна претња.

Египатски председник је крајем јуна изјавио да је његова земља спремна да помогне либијским племенима у борби против мешања споља и то тако што ће их обучавати и наоружавати.

„Црвена линија“ је град Сирт на 900 километара од границе са Египтом, рекао је тада Ал-Сиси.
Прошле недеље у пограничној области са Либијом одржане су и велике војне вежбе у којој су учествовали сви родови египатске војске.

Сукоб у Либији

У Либији траје сукоб између Владе националног споразума Фајеза Сараџа, која контролише Триполи и територије на западу земље, и Либијске националне армије (ЛНА) под командом Халифе Хафтара, која сарађује са парламентом који заседа на истоку земље. Владу националног јединства подржава Турска, а ЛНА — Египат.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала