Риба која може да хода: Толико је ретка да је можда већ и изумрла /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Риба необичног изгледа са исколаченим очима, перајима налик чироки фризури на глави и са способношћу ходања по морском дну пекторалним и карличним перајима доживела је трагичну судбину. Такозвана глатка „ходајућа“ риба проглашена је изумрлом и то је прва модерна морска риба која је у потпуности нестала, наводи  Међународна унија за очување природе.

Пре само 200 година, „ходајућа“ риба је била честа у Аустралији – где се купала у топлим, обалним водама Тасманије. Године 1802. француски природњак Франсоа Перон убио је први примерак овог чудног бића у југоисточној Тасманији.

Сада је Перонов узорак (који можете видети овде) једини примерак преостао за проучавање. Упркос обимним подводним истраживањима дуж аустралијске обале, глатка „ходајућа“ риба није „виђена више од 200 година“, што значи да је Перон био једини научник који ју је ухватио, показало је истраживање из 2017.

Са изумирањем глатке „ходајуће“ рибе, опстаје само 13 других врста „ходајућих“ риба. Све те рибе живе на морском дну, где користе пераје попут руку да би „шетале“. Те рибе су сада изузетно ретке.

Рибе са рукама су морске рибе. „Ходајуће“ рибе имају један трик који одушевљава научнике: њихове бебе немају фазу ларве. Уместо тога, рибе рађају на морском дну потпуно формиране „малолетнике“, преноси Лајв сајенс.

Оне су „кућне муве“, немају велико станиште. Другим речима, ако су њихове области узнемирене, немају где да иду. Већину свог времена проводе седећи на морском дну, с повременим померањем од неколико метара ако их нешто узнемири. Пошто им недостаје фаза ларви, оне се не могу раширити на нове локације - и према томе, популације ове рибе су веома локализоване и подложне претњама.

Према Унији за очување природе, рибама штети оно што иначе угрожава морски живот, риболов, загађење, ширење инвазивне северне пацифичке обале и уништавање станишта. Конкретно, историјски риболов у региону до 1967. године довео је до смрти многих „ходајућих“ риба, углавном исушивањем станишта риба и приловом (бацањем ненамерно уловљене рибу, што често доводи до смрти тих риба).

Унија је у свом Пројекту очувања „ходајуће“ рибе прогласила је глатку „ходајућу“ рибу изумрлом, и то твитом од 19. марта када је ажурирана листу риба са рукама.

У међувремену, нико није пријавио да је сродне рибе видео више од деценије, напоменуто је у пројекту. Али постоји нада за другу врсту, црвену „ходајућу“ рибу (на слици горе). Та врста има две познате популације крај југоисточне обале Тасманије, а сада се младе црвене „ходајуће“ рибе узгајају у резервату у Тасманији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала